Warsztaty kulinarne TEENS KRAKÓW

Warsztaty kulinarne w grupie TEENS – dla nastolatków, dla których warsztaty dla dzieci są niewystarczające, a którzy aspirują do zaawansowanego, dojrzałego gotowania.

DLA KOGO?

  • dla osób, które lubią gotować, sprawia im to przyjemność, interesują się kuchnią i procesami zachodzącymi w kuchni
  • dla grupy wiekowej 14+, w wyjątkowych przypadkach mogą dołączać warsztatowi wychowankowie, którzy uczęszczają długo i regularnie na warsztaty i wiemy, że są na wyższym poziomie kulinarnym jak na swój wiek
  • dla nastolatków, które chcą podszkolić swoje umiejętności, bo gotować jeszcze lepiej

WARSZTATY DYNIOWE – 24.10.2020, godzina 18.00 lub 25.10.2020, godzina 14.00

Nareszcie są: warsztaty dyniowe dla nastolatków! Większość z Was kojarzy kilka podstawowych odmian dyni: Hokkaido, z której wychodzi najlepsza zupa-krem, dynię zwyczajną do wycinania na lampiony, może też piżmową, która smakuje jak słodkie ziemniaki i makaronową, której miąższ przypomina cienkie wstążki spaghetti. Ale co z pozostałymi? I tu wkraczamy my, z zielono-pomarańczowymi, jaskrawo żółtymi i… białymi bulwami. Co w menu?

  • jak zrobić i przechowywać idealne puree z dyni, by już nigdy więcej go nie kupować?
  • makaron dyniowy z prasowanymi ziołami lub dyniowe gniocchi*
  • herbaciany chlebek dyniowy
  • kandyzowana marchewka zastępująca cukier
  • masło dyniowe
  • duszony butternut z prażonym sezamem

* do wyboru przez uczestników

Zapraszamy!

WARSZTATY ŚWIĄTECZNYCH CIASTECZEK – XMAS COOKIES – 28.11.2020, godzina 18.00 oraz 29.11.2020, godzina 14.00 *

* Program będzie dostępny pod koniec października.

WAŻNE INFORMACJE

Warsztaty odbywają się w studiu Book me a cookie przy ul. Czerwonego Prądnika 8/8, wejście z klatki A.

Rzopoczynamy o godzinie 18.00, warsztaty trwają ok. 2-2,5 godziny, na miejscu oprócz samych warsztatów czekają na Was fartuchy i napoje (zimne i gorące). Wszystkie potrawy, które przygotujecie możecie zabrać ze sobą do domu, w tym celu przynieście ze sobą pudełka wielorazowe i/lub słoiki. Na miejscu możecie też zawsze kupić jednorazowe ekologiczne pudełka (z trzciny cukrowej, wióru drzewnego, kukurydzy, papierowe) w cenie 1pln/sztukę.

PROWADZI:

Joanna Mentel – instruktor i nauczyciel gotowania, prowadzi warsztaty, szkolenia i zajęcia kulinarne głównie w Krakowie i Warszawie. Właścicielka Book me a cookie, dużego projektu szkoleniowego połączonego z bazą przepisów i blogiem, z wykształcenia psycholog i dziennikarka, trenerka sensoplastyki, dogoterapeutka, autorka książki „Gotuj z dzieckiem” (2017) i współautorka „Czasu na kawę” (2019). Prowadzi szkolenia i warsztaty w języku polskim, angielskim i migowym, pracuje z osobami dorosłymi, dziećmi, uczestnikami ze specjalnymi potrzebami, osobami głuchymi, nadwrażliwymi i z zaburzeniami sensomotoryki. Szaleńczo uwielbia gotować, wymyślać receptury, dopracowywać przepisy, eksperymentować z przyprawami i konsystencjami. Bardzo nie lubi marnować jedzenia.

KOSZT I ZAPISY

Warsztaty kulinarne kosztują 150 pln od osoby. W cenie oprócz warsztatów (wszystkich składników, sprzętów, materiałów) są zawarte napoje (kawa, herbata, świeża sezonowa lemoniada, woda), fartuchy na czas trwania warsztatów i rękawiczki jednorazowe dla każdego uczestnika.
Obowiązuje przedpłata zaliczki (30%) lub całości kwoty za warsztaty na konto:
Joanna Mentel Book me a cookie
ING PL 46 1050 1445 1000 0092 7930 7889
w tytule: imię nazwisko uczestnika_temat warsztatów

W przypadku rezygnacji z warsztatów nie później niż 48 godzin przed zajęciami zwracane są wszystkie koszty warsztatów oprócz zaliczki. W przypadku późniejszej rezygnacji (48 godzin liczone od godziny rozpoczęcia zajęć), opłata nie jest zwracana.

W wyjątkowych przypadkach możliwa jest płatność już na zajęciach w dniu warsztatów – zapytajcie o taką możliwość w momencie zapisów.

Liczba miejsc jest mocno ograniczona (max 6 uczestników na warsztat). Zapisy telefonicznie: Joanna Mentel +48 | 791 487 666 lub mailowo kontakt@bookmeacookie.pl

DZIAŁANIE W ZWIĄZKU Z SYTUACJĄ COVID-19

  • warsztaty kulinarne są w pełni dostosowane do wymogów sanitarnych obowiązujących zarówno w minionej sytuacji zaostrzonego rygoru sanitarnego w obliczu pandemii COVID-19, jak i do obecnych wytycznych oraz zaleceń MEN, Ministra Zdrowia oraz Sanepidu
  • w studiu, gdzie odbywają się warsztaty, dostępne są żele i płyny do dezynfekcji, studio i sala warsztatowa są czyszczone i dezynfekowane przed każdymi warsztatami oraz przed i po każdej grupie warsztatowej
  • tematy i sposób prowadzenia warsztatów są w pełni dostosowane do obecnej sytuacji; menu warsztatów zakłada przygotowanie potraw, które każdy uczestnik przygotowuje osobno, z własnego zestawu składników, które otrzymuje na warsztatach i które przygotowane są tylko dla niego; wyjątkiem w dzieleniu się składnikami są osoby spokrewione ze sobą, jeśli wyrażą taką chęć
  • uczestnicy i prowadzący zobowiązani są przestrzegać wymagań sanitarnych (mycie i dezynfekcja rąk, mycie warzyw/owoców/jajek przed przystąpieniem do pracy, fartuchy, związane włosy, zakrycie ust i nosa)
  • przed zajęciami każdy uczestnik będzie zobowiązany zapoznać się i wypełnić oświadczenie związane z zaostrzonymi zasadami higieny i bezpieczeństwa sanitarnego obowiązującymi na warsztatach oraz wyrazić zgodę na każdorazowy pomiar temperatury przed wejściem na warsztaty wraz z oświadczeniem o swoim stanie zdrowia
  • wielkość grup warsztatowych – maksymalnie 6 uczestników, większe grupy będziemy starali się uruchamiać na dalszych etapach warsztatatów, monitorując na bieżąco sytuację epidemiologiczną – narazie do odwołania grupy nie większe niż 6 osób
  • na warsztatach dla uczestników dostępne są fartuchy – można korzystać z naszych, można również przynieść swoje
  • miejcie ze sobą własny długopis
  • sztućce, naczynia, miski i wszystkie sprzęty oraz zastawa używana na warsztatach jest po każdej grupie myta, wyparzana i dezynfekowana
  • pracujemy zakrywając usta i nos
  • w przypadku przeziębienia, gorszego samopoczucia uczestnik warsztatów jest zobowiązany do odwołania swojej obecności na warsztatach. W przypadku odbywania kwarantanny, izolacji i/lub w przypadku uzyskania pozytywnego wyniku w teście na covid-19, wymagane jest bezwględne odwołanie swojej obecności na warsztatach

DODATKOWE UWAGI

  • prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe
  • grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby 3 osób
  • godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z uczestnikami zapisanymi na warsztaty osobiście
  • w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla osób, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca
  • prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych