WARSZTATY KULINARNE KRAKÓW

PROGRAM WARSZTATÓW DLA DZIECI
I MŁODZIEŻY NA ROK 2020

prowadzenie: Joanna Mentel
Book me a cookie | Dzieciaki w formie | autorka książek „Gotuj z dzieckiem” i “Czas na kawę”

Zastrzegamy sobie możliwość zmiany tematyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 7 dni przed planowanymi warsztatami.

WARSZTATY WYRÓWNUJĄCEBASIC SKILLS
(PAŹDZIERNIK) 24-25.10.2020

Warsztaty wyrównujące to zajęcia dedykowane dzieciom, które interesuje zrozumienie mechanizmów gotowania, obróbki termicznej, różnych rodzajów przerabiania jedzenia, obsługi podstawowych sprzętów kuchennych, techniki krojenia, siekania, obierania i tarcia. Na zajęciach uczestnicy nabywają nie tylko podstawowych umiejętności w zakresie posługiwania się ostrymi narzędzeniami, ale przede wszystkim dbania o swoje stanowisko pracy podczas warsztatów, estetykę i czystość wokół siebie. Zajęcia pomogą przenieść schematy działania wyniesione z warsztatów w domowej kuchni, obsłudze sprzętów w domu i zastosowaniu nabytej wiedzy w codziennych sytuacjach.

Zalecamy, by dzieci karnetowe oraz uczęszczające stale zaliczyły niniejsze zajęcia – wystarczy jeden raz. Dzieci na wyższym poziomie zaawansowania i w starszych grupach nie muszą zaliczać tego warsztatów, pod warunkiem, że czują się pewnie w krojeniu, obieraniu, tarciu, obsłudze patelni i piekarnika oraz trzymają czystość swojego stanowiska pracy podczas warsztatów. Warsztaty będą odbywały się cyklicznie kilka razy w roku, by ułatwić ich odbycie nowym uczestnikom.

Termin: sobota i niedziela 24-25.10.2020, godziny do wyboru w sobotę: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30, 18, w niedzielę: 9.30, 11.30, 13.30 – rozkład grup według wieku uczestników rozpisany poniżej w szczegółach organizacyjnych.

LISTOPAD – DYNIA & SERY

Pozostajemy w temacie jesiennej rozgrzewki. W grudniu szykujemy się na wielkie pieczenie i dekorowanie pierniczków, więc listopad to ostatni moment na naukę przygotowania potraw z dyni. Tym razem nie na słodko, a wytrawnie. Dynia w połaczeniu z serami tworzy zestawienie niemal idealne, jednak uwaga! Aby potrawy nie były za ciężkie, uczestnicy poznają nie mniej ważne od samych przepisów tajniki doprawiania – by wszystkie dania były jednocześniej rozgrzewające i lekkie, sycące, lecz nie ciężkie.

Wstępne menu: zupa dyniowa, grissini, własnoręcznie wypiekane krakersy serowe/ziołowe/curry/orzechowe/paprykowe (do wyboru), kuleczki serowe ze świeżymi ziołami i/lub miodem, pasta słonecznikowa z pietruszką, oliwą i suszonymi pomidorami.

Termin: sobota i niedziela 14-15.11.2020, godziny do wyboru w sobotę: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30, 18, w niedzielę: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30 – rozkład grup według wieku uczestników rozpisany poniżej w szczegółach organizacyjnych.

GRUDZIEŃ I – WARSZTATY WYPIEKANIA PIERNICZKÓW
27-28.11.2020 oraz 4-5-6.12.2020

Najbardziej wyczekane, najpiękniej pachnące i nastrojowe warsztaty w całym roku! Cynamon, anyż, groździki, kardamon, wszystkie te przyprawy mieszające się z aromatem złocistego miodu i gorzkim kakao. Najróżniejsze kształty wycinane z ciepłego jeszcze ciasta, niesamowicie delikatnego i miękkiego. A później… już tylko czekamy na efekty! Warsztaty pierniczkowe opierają się na rodzinnym przepisie, który zrealizujemy w pierwszej połowie grudnia, by zdążyć jeszcze udekorować wszystkie pierniczki. Kiedy dekoracja? Na następnych zajęciach, zobacz poniżej.

Wstępne menu: wypiekanie pierniczków, możliwe przygotowanie ciasta bez jajek, bez orzechów, bez nabiału (roślinne zamienniki) oraz w wersji wegańskiej – wszelkie alergie, w tym także na przyprawy i kakao, prosimy zgłaszać wcześniej, w momencie zapisywania się na zajęcia.

Termin: piątek, sobota i niedziela 4-5-6.12.2020, godziny do wyboru w sobotę: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30, 18, w niedzielę: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30 – rozkład grup według wieku uczestników rozpisany poniżej w szczegółach organizacyjnych.

UWAGA ze względu na ogromne zainteresowanie warsztatami w grudniu uruchamiamy dodatkowe grupy na warsztaty wypiekania pierników w sobotę 28 listopada (godziny do wyboru: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30 oraz 18.00)

GRUDZIEŃ II – WARSZTATY DEKOROWANIA PIERNICZKÓW

Kolorowe lukry, rękawy cukiernicze, ozdoby, małe srebrne perełki, cukrowe śnieżynki i orzechy oraz suszone owoce – co wyląduje na Twoim pierniczku? Każdy uczestnik otrzyma zestaw świeżo wypieczonych świątecznych ciasteczek gotowych do udekorowania. Rozpracujemy różne techniki i style dekorowania, wciągniemy się w świąteczny klimat, a uczestnicy poznają kreatywne metody dekoracji cukierniczych.

Wstępne menu: dekorowanie pierniczków wypieczonych na poprzednich zajęciach oraz dodatkowych, wypieczonych dzień wcześniej z cynamonem, kakao, kardamonem, anyżem, na miodzie. Możliwe jest przygotowanie również pierniczków bezglutenowych i wegańskich dla dziecka, które posiada alergię pokarmową, w takim przypadku prosimy o zgłaszanie wszelkich alergii wcześniej, najlepiej w momencie zapisów.

Termin: piątek, sobota i niedziela 11-12-13.12.2020, godziny do wyboru w sobotę: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30, 18, w niedzielę: 9.30, 11.30, 13.30, 15.30 – rozkład grup według wieku uczestników rozpisany poniżej w szczegółach organizacyjnych.

UWAGA ze względu na ogromne zainteresowanie warsztatami w grudniu uruchamiamy dodatkowe grupy na warsztaty dekorowania pierników w niedzielę 29 listopada (godziny do wyboru: 9.30, 11.30, 13.30 oraz 15.30)

STYCZEŃ – KUCHNIA MALEDIWSKA

Malediwy to archipelag kilku tysięcy małych wysepek rozrzuconych na ocenie Indyjskim. Są magiczne, tak jak mieszkańcy i kuchnia każdej z nich. Dużo ryb, szczególnie tuńczyka, świeży miąższ kokosowy, chilli, które jednak nie należy do tych najostrzejszych i ogromne ilości limonki wciskanej do wszystkiego. Zestawienie tych smaków skutkuje orzeźwieniem, które w polskich warunkach bardzo przyda nam się po świętach. Mało kto zna kuchnię malediwską, która jest nieco podobna do kuchni półwyspu indyjskiego, ale tak bardzo różni się od samej kuchni indyjskiej, że nie daje się zaklasyfikować jako podobna do żadnej innej w regionie. Ergo: sprawdźcie sami!

Wstępne menu: mas huni, placki roshi, papadamy oraz – jeśli zdążymy – gulha i wybrane smoothie owocowo-cytrusowe.

Termin: zostanie podany na początku stycznia

LUTY – PRALINKI, TRUFLE I SŁODKIE DROBNOSTKI – KUCHNIA WALENTYNKOWA

Koncept jest prosty: z okazji Walentynek każdy uczestnik przygotuje swoje walentynkowe pudełko z dopracowanymi słodkościami: pralinkami, drobnymi truflami czekoladowymi, dekorowanymi ciasteczkami i kuleczkami miękkiego brownie obtoczonego w słodkiej posypce. Na tych warsztatach będzie zdecydowanie słodko. Uczestnicy będą mieli okazję wykazać się zmysłem dekoratorskim i nie tylko zaprojektować całe słodkie pudełko, gotowe do podarowania komuś, kogo lubią (albo zjedzenia samemu, to przecież oczywiste!), ale i zadecydować, jakie zestawienie pralinek znajdzie się w bombonierce.

Wstępne menu: ciasteczka red velvet, czekoladowe trufle z ciecierzycy z żurawiną lub orzechami, praliny kokosowe, dekorowane czekoladowe ciasteczka/babeczki (do wyboru – lukier królewski, ale bez białek, elementy profesjonalnego warsztatu dekoratorskiego, obsługa rękawów cukierniczych, kremy niemaślane), trufle czekoladowo-malinowe lub czekoladowo-buraczkowe na słodko (brownie-burak pop cakes).

Termin: zostanie podany na początku stycznia

MARZEC I – WIELKANOC WYTRAWNIE

Trochę pieczenia, nieco ugniatania, sporo mieszania i faszerowania – to czeka na Was na marcowych warsztatach z pierwszego modułu wielkanocnego. Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, a jest ich tyle, że nie sposób wybrać wszystkie, które byśmy chcieli. Przygotujemy więc coś, czego na warsztatach jeszcze nie było – tradycyjne podsmażane faszerowane jajka, pasztet wege, kulebiaki z kapustą lub z kaszą gryczaną, fetą i ziołami, a do tego klasyczny żurek (nie mylić z barszczem białym).

Wstępne menu: kulebiak, żurek, faszerowane jajka w skorupkach, pasztet z soczewicy.

Termin: zostanie podany na początku stycznia

mmm

MARZEC II – WIELKANOC NA SŁODKO

Kiedyś, dawno temu na warsztatach robiliśmy mazurki… Czas je sobie przypomnieć! Kruche, dekorowane w charakterystyczne wzory z bakalii i orzechów, wypełnione kwaśną konfiturą, lekkim musem czekoladowym, słodkim kajmakiem lub kremem owocowym. Każdy uczestnik przygotuje swoją wersję mazurka lub kilku mniejszych mazurków, doktorych dobierze pasujące nadzienia. Wszystkie mazurki tradycyjnie zostaną zabrane przez dzieci do domu.

Wstępne menu: mazurki – a’la piszinger oraz w różnych wersjach kruchych: z nadzieniem kajmakowym, cytrynowym, owocowym, lekkim musem czekoladowym, z bakaliami (mazurkowe wzory), pestkami, nasionkami, suszonymi owocami, orzechami.

Termin: zostanie podany na początku stycznia

KWIECIEŃ – KLUSKI

Czym różnią się kopytka od pyz, od klusek ślaskich, a te od pampuchów i cepelinów? Łatwo pogubić się nie tylko w nazewnictwie, ale także w składnikach poszczególnych potraw. Do czego dodaje się twaróg, a które kluseczki robi się tylko na bazie ziemniaków? Jak przygotować prawdziwie puszyste i delikatne pampuchy, które w dodatku w każdym regionie Polski mają inną nazwę? Chodźcie, a się przekonacie!

Wstępne menu: kluski śląskie, kopytka, pampuchy.

Termin: zostanie podany na początku stycznia

MAJ – POTRAWY NA PIKNIK

Na przedostatnich w tym sezonie warsztatach skupimy się na kreatywnych pomysłach na potrawy, kóre… nie tylko trzeba przygotować tak, by były lekkie przy majowych upałach, ale i łatwe do przeniesienia, a potem rozpakowania na piknikowym kocu bez strachu, że coś się rozleje, zgniecie lub wyleci z tego farsz. To pierwsze wyzwanie. A drugie? By było zdrowo, kolorowo i różnorodnie.

Wstępne menu: rollsy, nadziewane łódeczki z ogórka/cukinii/papryki, zdrowa granola z wybranymi dodatkami (kakao, suszone owoce, świeże sezonowe owoce, cynamon, przyprawy, czekolada, bakalie i pestki), gulasz z soczewicy ze świeżą kolendrą lub pietruszką i granatem, wybrana warzywna pasta do chleba, kompot z agrestu/truskawek.

Termin: zostanie podany na początku stycznia

CZERWIEC – LETNIA KUCHNIA

Knedle kojarzą się z jesienią, ale… przecież w czerwcu mamy bogactwo truskawek! Zatem już nie najbardziej jesienne, a letnie i idealne na upały kluseczki z sezonowymi owocami w środku, z ciasta ziemniaczanego, pachnące roztapiającym się leniwie masłem. Cynamon, śmietanka? Ależ oczywiście. Do tego wybrany napój na bazie wody lub mleka oraz zdrowe, własnoręcznie przygotowane pieczone żelki z samych owoców – bez dodatkowego cukru.

Wstępne menu: knedle z truskawkami, shake/lemoniada/smoothie (do wyboru) na bazie ziół, miodu, sezonowych owoców i cytrusów, świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, zdrowe zwijane żelki domowej roboty.

Termin: zostanie podany na początku stycznia

* zdjęcia mogłam wykorzystać dzięki: Kasjan Farbisz, Photo-Mix Company, Monfocus, Gate 74RitaECongerdesignBernswaelzSuzyTJill Wellington. Bardzo dziękuję!/Thank you so much guys!


WARSZTATY W CZASIE COVID-19
przeczytaj przed przyjściem na warszaty, to ważne!
  • warsztaty kulinarne są w pełni dostosowane do wymogów sanitarnych obowiązujących zarówno w minionej sytuacji zaostrzonego rygoru sanitarnego w obliczu pandemii COVID-19, jak i do obecnych wytycznych oraz zaleceń MEN, Ministra Zdrowia oraz Sanepidu
  • w studiu, gdzie odbywają się warsztaty, dostępne są żele i płyny do dezynfekcji, studio i sala warsztatowa są czyszczone i dezynfekowane przed każdymi warsztatami i przed oraz po każdej grupie warsztatowej
  • tematy i sposób prowadzenia warsztatów są w pełni dostosowane do obecnej sytuacji; menu warsztatów zakłada przygotowanie potraw, które każdy uczestnik przygotowuje osobno, z własnego zestawu składników, które otrzymuje na warsztatach i które przygotowane są tylko dla niego; wyjątkiem w dzieleniu się składnikami jest rodzeństwo, jeśli wyrazi taką chęć
  • uczestnicy i prowadzący zobowiązani są przestrzegać wymagań sanitarnych (mycie rąk, mycie warzyw/owoców/jajek przed przystąpieniem do pracy, fartuchy, związane włosy)
  • przed zajęciami każdy uczestnik będzie zobowiązany zapoznać się i wypełnić oświadczenie związane z zaostrzonymi zasadami higieny i bezpieczeństwa sanitarnego obowiązującymi na warsztatach oraz wyrazić zgodę na każdorazowy pomiar temperatury przed wejściem na warsztaty wraz z oświadczeniem rodzica/opiekuna prawnego o stanie zdrowia uczestnika warsztatów oraz jego opiekunów
  • wielkość grup warsztatowych – maksymalnie 9 uczestników, większe grupy będziemy starali się uruchamiać na dalszych etapach warsztatów, monitorując na bieżąco sytuację epidemiologiczną – narazie do odwołania grupy nie większe niż 9 osób – zwykle grupy są mniej liczne, a jeśli widzimy, że zbliżamy się do zapełnienia całej grupy, wtedy staramy się uruchomić dodatkową godzinę warsztatów i rozbić dużą grupę na dwie mniejsze
  • stałe godziny warsztatowe do odwołania ulegną drobnej zmianie, będziemy przywracać je stopniowo, biorąc pod uwagę obecną sytuację epidemiologiczną
  • na warsztatach dla uczestników dostępne są fartuchy – jednak dopóki sytuacja epidemiologiczna się nie ustabilizuje, w miarę możliwości polecamy przynosić swoje fartuchy
  • miejcie ze sobą własny długopis
  • sztućce, naczynia, miski i wszystkie sprzęty oraz zastawa używana na warsztatach jest po każdej grupie myta, wyparzana i dezynfekowana
  • osoba prowadząca prowadzi warsztaty w zabezpieczeniu nosa i ust (najczęściej przyłbica), uczestnicy warsztatów również muszą być w maseczkach/przyłbicach
  • bardzo prosimy, aby na warsztaty przychodził max 1 rodzic na 1 dziecko; w warsztatach uczestniczą tylko dzieci, bez rodziców (wyjątkiem jest najmłodsza grupa, gdzie rodzice zwykle pomagają w skomplikowanych czynnościach)
  • w przypadku przeziębienia lub gorszego samopoczucia, odbywania kwarnatanny, izolacji lub w przypadku pozytywnego wyniku na covid-19 uczestnik warsztatów jest zobowiązany do odwołania swojej obecności na warsztatach

WAŻNE UWAGI

  • warsztaty przeznaczone są dla dzieci – dorośli z założenia nie biorą udziału w warsztatach, wyjątkiem są młodsze grupy lub dzieci, które potrzebują wsparcia emocjonalnego/psychicznego w większym stopniu oraz/lub dzieci ze specjalnymi potrzebami – jeśli przychodzicie na warsztaty po raz pierwszy, sugerujemy dopytać w momencie zapisów, czy Wasza obecność na warsztatach jest możliwa/konieczna/niezbędna
  • zawsze przed zapisaniem dziecka lub siebie (w przypadku warsztatów dla dorosłych) na warsztaty prosimy o kontakt – doradzimy najlepszą grupę wiekową
  • w przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • w przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z rodzicami dzieci już zapisanych na warsztaty osobiście
  • w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla dzieci, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca

CZAS TRWANIA
w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny.

MIEJSCE
studio kulinarne Book me a cookie, ul. Czerwonego Prądnika 8/8, Kraków (Olsza), klatka A (wejście obok Żabki). Nie ma strefy płatnego parkowania.

ZAPISY
liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: bookmeacookie@gmail.com

Przy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wiek dziecka (lub dzieci), miasto (Kraków czy Warszawa), wybrany termin i godzinę warsztatów oraz numer telefonu do rodzica lub opiekuna.

CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
Pojemniki wielorazowe
, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co najlepiej ze sobą zabrać.
Na miejscu dostępne będą też jednorazowe ekologiczne pudełka z papieru i trzciny cukrowej, małe 1 pln, duże 2 pln.
Obuwie na zmianę

ROZKŁAD GRUP
– soboty: godzina 9:30 grupa dla dzieci 4-5,5 lat, godziny 11:30 i 13:30 dzieci 6-8 lat, godziny 15:30 i 18:00 grupa dla dzieci starszych (9 lat+)
– niedziele: godzina 9:30 dzieci 4-6 lat, godzina 11:30 dzieci 7-9 lat grupa zaawansowana i dzieci chodzące na warsztaty regularnie od co najmniej roku, godzina 13:30 grupa starsze dzieci 9-12 lat, godzina 15:30 grupa nastoletnia 13-17 lat, godzina 19:00 grupa dodatkowa, jeśli miejsca na poprzednich grupach się zapełnią, zwykle grupa mieszana wiekowo, prosimy przy zapisach dopytać o wiek uczestników

W przypadku dużej liczby chętnych młodszych dzieci, grupa młodzieżowa może zostać przesunięta na godzinę 18 lub 19, pod warunkiem, że wszyscy rodzice dzieci zapisanych na zajęcia wyrażą zgodę na zmianę godziny.

MINIMALNY WIEK
dolna granica wieku to 4 lata; młodsze dzieci tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji

ALERGIE POKARMOWE
prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko nie lubi warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, ma alergię pokarmową na orzechy, soję, gluten, itd.)

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY

warsztaty dla dzieci pojedyncze: 60 pln od uczestnika za jedne warsztaty, w karnecie: 55 pln od uczestnika za jedne warsztaty
warsztaty dla dzieci w karnecie: 165 pln/3 zajęcia, 220 pln/4 zajęcia, 330 pln/karnet półroczny (6 zajęć), 660 pln/karnet całoroczny (12 zajęć)

W cenie znajdują się wszystkie produkty, materiały i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów, fartuchy na czas warsztatów oraz komplet przepisów dla uczestników – UWAGA w czasie zaostrzonego rygoru sanitarnego sugerujemy przynoszenie na warsztaty w miarę możliwości własnych fartuchów

Karnet obowiązuje na minimum 3, a maksimum 12 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby). W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym: dwie), wtedy karnet przedłuża ważność o jeden miesiąc naprzód – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż jedną możliwą nieobecność. Uwaga: w czasie pandemii wywołanej COVID-19 zasada ta może się zmienić – prosimy dopytać w momencie zapisywania dziecka na karnet. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, na zastępstwo za dziecko może przyjść inny uczestnik, o ile opiekunowie poinformują nas o tym wcześniej (minimum na 4 dni przed warsztatami). Nie można wykorzystywać karnetu imiennego na więcej niż jedną osobę, np. jeden karnet na 3 wejścia nie uprawnia do udziału 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

WARSZTATY NA PREZENT I VOUCHERY
istnieje możliwość zakupu vouchera prezentowego na dowolną liczbę wejść warsztatowych. Vouchery są imienne, minimalna liczba warsztatów to 1, maksymalna to 12. Typy dostępnych voucherów: urodzinowy, komunijny, „ogólnoprezentowy”. Po opłaceniu warsztatów przelewem otrzymujecie Państwo od nas spersonalizowany voucher dla dziecka i w przypadku urodzin kulinarnych zaproszenia dla wszystkich uczestników do samodzielnego wydrukowania oraz uzupełnienia nazwiskami gości. W sprawie voucheru prosimy o kontakt mailowy na bookmeacookie@gmail.com z podaniem imienia, nazwiska i wieku dziecka, miasta (Kraków lub Warszawa), wybranego terminu i godziny warsztatów, liczby warsztatów oraz telefonu kontaktowego do siebie.

PROWADZĄCA
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie i Dzieciakach w formie.
Więcej przeczytasz TUTAJ.

ZASTRZEŻENIE
Pomysły oraz opisy warsztatów są autorskie. Zabrania się ich kopiowania, powielania i rozpowszechniania bez zgody autorów. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 1 tydzień przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub owoce lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.