LEGENDA
Ciemniejszym kolorem oznaczone są warsztaty stacjonarne
Jaśniejszym kolorem i podkreśleniem oznaczone są warsztaty w formule on-line.
Wszystkie informacje znajdziesz także w programie na stronie BMAC.
PROGRAM
WARSZTATY KULINARNE: KOKOS NA SŁODKO I WYTRAWNIE
PIĄTEK 22.01.2021, godz. 18.00-21.00

Kokos na słono? A tak, można, mleko i smietanka kokosowa pasują doskonale do ostrych, słonych i kwaśnych smaków. Stosuje się je wtedy często dla subtelnego wyrównania smaków bez konieczności dodawania cukru. A w wersji słodkiej, dzięki dodatkowi kokosa, desery zyskują kremową konsystencję i delikatną słodycz, przez którą wciąż mogą przebijać inne aromaty.
Menu:
- Curry warzywne z ciecierzycą z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i z pieczonym z masłem orzechowym kalafiorem
- Aksamitne kokosowe batoniki oblane czekoladą
- Kokosanki idealnie chrupiące z zewnątrz i ciągliwe w środku
- Budyń jaglano-kokosowy
- Zupa z batatów i soczewicy ze śmietanką kokosową
Koszt: 150 pln/od osoby.
Zapisy: kontakt@bookmeacookie.pl lub +48 791 487 666.
Zapraszamy!
WARSZTATY KULINARNE: KULTOWE SŁODKOŚCI
PIĄTEK 5.02.2021, godz. 18.00-21.00

Słodkości, które zdążyły zyskać miano kultowych i legendarnych. Mają dopracowane receptury i ścisły schemat przygotowania i dekoracji. Uczestnicy przygotują je w karnawale – najlepszym czasie na tego typu słodkie wypieki. Co w menu?
- Zjawiskowy red velvet cake
- Popcorn cupcakes z kremem z masła orzechowego, toffi i soli morskiej
- Aksamitne trufle z gorzkiej czekolady z matchą
- Puszysty forest cake z kremem cytrusowym
- Oprócz wypieku wszystkie słodkości udekorujemy wg klasycznych wytycznych dotyczących każdego rodzaju ciasta/cupcake’ów
Każdy uczestnik będzie miał możliwość zdecydowania, czy przygotowuje wypieki w formie wielu muffinek/cupcake’ów, mini-ciast czy w jednej średniej formie do ciasta.
Koszt: 140 pln/od osoby.
Zapisy: kontakt@bookmeacookie.pl lub +48 791 487 666.
Zapraszamy!
WARSZTATY KUCHNI WŁOSKIEJ – CZĘŚĆ 1
PIĄTEK 12.03.2021, godzina 18.00

Kuchnia włoska jest obłędna – nie tylko pod względem potraw i kombinacji smaków, ale też bogactwa receptur: od pizzy, przez focaccię, na kawowych i migdałowych deserach kończąc. Nie mogąc się zdecydować tylko na kilka dań, w marcu robimy dwa bloki warsztatowe z kuchnią włoską – tydzień po tygodniu.
Co w menu?
- Ravioli ze szpinakiem, ricottą i parmezanem, z mascarpone, orzechami i gruszką, z dynią (kilka wersji)
- Carpaccio z buraka z oliwą, balsamico, orzechami, świeżymi ziołami i serem
- Parmigiana di melanzane
- Najbardziej aksamitny mus czekoladowy, jaki w życiu robiliście i/lub tiramisu (jeśli zdążymy, to oba)
Koszt: 140 pln/od osoby.
Zapisy: kontakt@bookmeacookie.pl lub +48 791 487 666.
Zapraszamy!
WARSZTATY KUCHNI WŁOSKIEJ – CZĘŚĆ 2
PIĄTEK 19.03.2021, godzina 18.00

Druga część włoskiej uczty warsztatowej – w menu:
- Calzone – pizza-pieróg
- Sycylijska caponata – pomidory, bakłażan, oliwki, kapary, orzechy, świeża bazylia i oliwa
- Polenta z parmezanem
- Migdałowe ciasteczka amaretti lub chrupiące cantuccini do maczania w mocnej kawie (do wyboru przez uczestników)
Koszt: 140 pln/od osoby.
Zapisy: kontakt@bookmeacookie.pl lub +48 791 487 666
Zapraszamy!
WARSZTATY ON-LINE DLA DOROSŁYCH
WARSZTATY ON-LINE ADULTS: JABŁKA
termin i szczegóły podamy bliżej lutego

W menu: różyczki z ciasta francuskiego ze zwijanymi jabłkami, rustykalny apple pie, domowy ocet jabłkowy, wytrawny gulasz z jabłkiem i winem. W Klubie Pieczenia Chleba: pyzy (wyjątkowo odpalimy Klub Kulania Klusek) – idealne do gulaszu.
WARSZTATY ON-LINE ADULTS: FINGER FOOD
termin i szczegóły podamy bliżej lutego

W menu: rolada szpinakowa z łososiem lub w wersji wege z suszonymi pomidorami i oliwkami, kruche wytrawne tartaletki, pieczone pierożki ze słonym nadzieniem, hummus. W Klubie Pieczenia Chleba: chleb na samych ziarnach.
WAŻNE INFORMACJE
Warsztaty odbywają się w studiu Book me a cookie przy ul. Czerwonego Prądnika 8/8, wejście z klatki A.
Rozpoczynamy o godzinie 18.00, warsztaty trwają ok. 2-2,5 godziny, na miejscu oprócz samych warsztatów czekają na Was fartuchy i napoje (zimne i gorące). Wszystkie potrawy, które przygotujecie możecie zabrać ze sobą do domu, w tym celu przynieście ze sobą pudełka wielorazowe i/lub słoiki. Na miejscu możecie też zawsze kupić jednorazowe ekologiczne pudełka (z trzciny cukrowej, wióru drzewnego, kukurydzy, papierowe) w cenie 1pln/sztukę.

Prowadzi:
Joanna Mentel – instruktor i nauczyciel gotowania, prowadzi warsztaty, szkolenia i zajęcia kulinarne głównie w Krakowie i Warszawie. Właścicielka Book me a cookie, dużego projektu szkoleniowego połączonego z bazą przepisów i blogiem, z wykształcenia psycholog i dziennikarka, trenerka sensoplastyki, dogoterapeutka, autorka książki „Gotuj z dzieckiem” (2017) i współautorka „Czasu na kawę” (2019). Prowadzi szkolenia i warsztaty w języku polskim, angielskim i migowym, pracuje z osobami dorosłymi, dziećmi, uczestnikami ze specjalnymi potrzebami, osobami głuchymi, nadwrażliwymi i z zaburzeniami sensomotoryki. Szaleńczo uwielbia gotować, wymyślać receptury, dopracowywać przepisy, eksperymentować z przyprawami i konsystencjami. Bardzo nie lubi marnować jedzenia.
KOSZT I ZAPISY
Warsztaty kulinarne kosztują 160 pln od osoby. W cenie oprócz warsztatów (wszystkich składników, sprzętów, materiałów) są zawarte napoje (kawa, herbata, świeża sezonowa lemoniada, woda), fartuchy na czas trwania warsztatów i rękawiczki jednorazowe dla każdego uczestnika.
Obowiązuje przedpłata zaliczki (30%) lub całości kwoty za warsztaty na konto:
Joanna Mentel Book me a cookie
ING PL 46 1050 1445 1000 0092 7930 7889
w tytule: imię nazwisko uczestnika_temat warsztatów
W przypadku rezygnacji z warsztatów nie później niż 48 godzin przed zajęciami zwracane są wszystkie koszty warsztatów oprócz zaliczki. W przypadku późniejszej rezygnacji (48 godzin liczone od godziny rozpoczęcia zajęć), opłata nie jest zwracana.
W wyjątkowych przypadkach możliwa jest płatność już na zajęciach w dniu warsztatów – zapytajcie o taką możliwość w momencie zapisów.
Liczba miejsc jest mocno ograniczona (max 6 uczestników na warsztat). Zapisy telefonicznie: Joanna Mentel +48 | 791 487 666 lub mailowo kontakt@bookmeacookie.pl
WARSZTATY KULINARNE ON-LINE
- warsztaty trwają ok. 2 godzin. W trakcie przygotowujemy minimum 3 potrawy + dużo rozmawiamy o niemarnowaniu, mądrym wykorzystywaniu jedzenia, sezonowych produktach. Pracujecie na własnych produktach, ale nie są one skomplikowane, wszystkie są łatwo dostępne, tanie i obok „dziwnych” produktów, typu mleko kokosowe, zawsze piszę możliwe łatwiej dostępne zamienniki, np. zwykłe mleko, woda, śmietana kremówka.
- Mamy więcej czasu, przygotowujemy dużo jedzenia, a ja mogę Wam nareszcie poopowiadać o produktach dokładniej.
- Można zamieniać wszystkie przepisy na wersję wegańską/bezglutenową/bez orzechów/bez jaj.
- Korzystacie z własnych sprzętów i składników, macie swobodny dostęp do wszystkich materiałów.
- W trakcie warsztatów łączymy formę wideokonferencji i warsztatów oraz korzystamy z tablicy interaktywnej, rozrysowujemy schematy, rozpisujemy składniki, a po każdych warsztatach otrzymujecie zestaw przepisów.
- Dużo informacji na temat niemarnowania, ponownego wykorzystania różnych składników spożywczych, racjonalnego gotowania.
- Tematy ustalane są wcześniej, otrzymujecie je po zapisaniu się na warsztaty razem z listą składników i sprzetu (sprzęty na pewno wszyscy mają w domach, nie trzeba niczego dokupować) – przed każdymi zajęciami podaję Wam listę produktów, które mogą się przydać i ewentualne zamienniki, które możecie mieć w domu, a po które nie będzie Wam się chciało chodzić do sklepu.
JAK SIĘ ŁĄCZYMY?
- grupujemy się za pomocą WhatsAppa, tutaj też mamy wspólną grupę z przepisami, pytaniami i wszelkim szybkim kontaktem, możecie pobrać go na telefon lub komputer: https://www.whatsapp.com/download
- na warsztatach on-line łączymy się za pomocą zoom.us – w dzień warsztatów wysyłam Wam odpowiedni link do videokonferencji wraz z hasłem dostępu
KOSZTY WARSZTATÓW ON-LINE
- płatność – przelewem na konto przed/po zajęciach – płatność po ustaleniu terminów, kiedy chcecie dołączyć oraz dodaniu Was do grupy warsztatowej. Możliwość płatności na kilka kolejnych zajęć jednym przelewem przed/po zajęciach lub gotówką przy okazji pojawienia się na zajęciach stacjonarnych.
- numer konta do płatności:
Joanna Mentel Ciasta i książki
ING PL 46 1050 1445 1000 0092 7930 7889
w tytule: imię i nazwisko uczestnika_warsztaty online
DZIAŁANIE W ZWIĄZKU Z SYTUACJĄ COVID-19
- warsztaty kulinarne są w pełni dostosowane do wymogów sanitarnych obowiązujących zarówno w minionej sytuacji zaostrzonego rygoru sanitarnego w obliczu pandemii COVID-19, jak i do obecnych wytycznych oraz zaleceń MEN, Ministra Zdrowia oraz Sanepidu
- w studiu, gdzie odbywają się warsztaty, dostępne są żele i płyny do dezynfekcji, studio i sala warsztatowa są czyszczone i dezynfekowane przed każdymi warsztatami oraz przed i po każdej grupie warsztatowej
- tematy i sposób prowadzenia warsztatów są w pełni dostosowane do obecnej sytuacji; menu warsztatów zakłada przygotowanie potraw, które każdy uczestnik przygotowuje osobno, z własnego zestawu składników, które otrzymuje na warsztatach i które przygotowane są tylko dla niego; wyjątkiem w dzieleniu się składnikami są osoby spokrewione ze sobą, jeśli wyrażą taką chęć
- uczestnicy i prowadzący zobowiązani są przestrzegać wymagań sanitarnych (mycie i dezynfekcja rąk, mycie warzyw/owoców/jajek przed przystąpieniem do pracy, fartuchy, związane włosy, zakrycie ust i nosa)
- przed zajęciami każdy uczestnik będzie zobowiązany zapoznać się i wypełnić oświadczenie związane z zaostrzonymi zasadami higieny i bezpieczeństwa sanitarnego obowiązującymi na warsztatach oraz wyrazić zgodę na każdorazowy pomiar temperatury przed wejściem na warsztaty wraz z oświadczeniem o swoim stanie zdrowia
- wielkość grup warsztatowych – maksymalnie 6 uczestników, większe grupy będziemy starali się uruchamiać na dalszych etapach warsztatatów, monitorując na bieżąco sytuację epidemiologiczną – narazie do odwołania grupy nie większe niż 6 osób
- na warsztatach dla uczestników dostępne są fartuchy – można korzystać z naszych, można również przynieść swoje
- miejcie ze sobą własny długopis
- sztućce, naczynia, miski i wszystkie sprzęty oraz zastawa używana na warsztatach jest po każdej grupie myta, wyparzana i dezynfekowana
- pracujemy zakrywając usta i nos
- w przypadku przeziębienia, gorszego samopoczucia uczestnik warsztatów jest zobowiązany do odwołania swojej obecności na warsztatach. W przypadku odbywania kwarantanny, izolacji i/lub w przypadku uzyskania pozytywnego wyniku w teście na covid-19, wymagane jest bezwględne odwołanie swojej obecności na warsztatach
DODATKOWE UWAGI
- prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe
- grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby 3 osób
- godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z uczestnikami zapisanymi na warsztaty osobiście
- w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla osób, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca
- prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych