WARSZTATY KULINARNE W WARSZAWIE

PROGRAM WARSZTATÓW W ROKU SZKOLNYM 2016/2017

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce.

Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 10 dni przed planowanymi warsztatatami.

 

LISTOPAD
WARSZTATY JESIENNEJ ROZPUSTY

Jesienne-warzywa-i-owoce-300x208Jesienne uciechy: śliwki, gruszki, jabłka, cukinie, marchewy i ogólnie: pędzlujemy po bazarach. Oto co będzie się działo na listopadowych zajęciach kulinarnych. Wspólnie przygotujemy pachnące wiewiórkowe ciacha z marchewką, jabłkami, orzechami i cynamonem, babeczki marchewkowe i wypróbujemy przepis-hit: słodkie kruche warkocze ze śliwkami… bez dodatku cukru. Gwarantujemy, że będą słodkie! Wystarczy odrobina wiedzy kulinarnej, sprytne główkowanie i uda się bez trudu. Będzie pachnąco, słodko i aromatycznie.

Termin:
czwartek 3 listopada 2016, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 5 listopada 2016, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 6 listopada 2016, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

GRUDZIEŃ
WARSZTATY WYPIEKANIA PIERNICZKÓW

grudzienGrudzień = Święta, a Święta = pierniki. To na nie czekamy cały rok! Ulubione warsztaty wielu młodych kucharzy powracają jak co roku z jeszcze większą energią, sprawdzonymi przepisami i mnóstwem nowych foremek. Wspólnie poddamy się atmosferze zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, wypieczemy swoje świąteczne ciasteczka, a część z nich przygotujemy do powieszenia na choince. Będzie pysznie, pachnąco i świątecznie!

Termin:
czwartek 8 grudnia 2016, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 10 grudnia 2016, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 11 grudnia 2016, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

GRUDZIEŃ II
WARSZTATY OZDABIANIA PIERNICZKÓW I OZDÓB ŚWIĄTECZNYCH

ciasteczkowe_balwanki4Pierników nigdy dość, wiemy co mówimy – coroczne warsztaty pierniczkowe zawsze kończą się przeciągłym: niiiiieeee, chcemy jeszcze pieeeeec… Więc robimy więcej! Uruchamiamy dodatkowy termin świątecznych warsztatów: będziemy dekorować najbardziej świąteczne ciasteczka w całym roku, bawić się, ozdabiać i eksperymentować z kolorowym lukrem. Dodatkowo przygotujemy dekoracje świąteczne, które być może rodzice dobrze znają, a dzieci – już niekoniecznie. Czas to zmienić!

Termin:
środa 7 grudnia 2016, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Podwieczorki Poranki)
piątek 9 grudnia 2016, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)

STYCZEŃ
WARSZTATY BALOWE – KARNAWAŁOWE PRZEKĄSKI I FINGER FOOD

styczenW karnawale zamierzamy się bawić na całego: nie tylko na balach maskowych, ale i w kuchni! Tym razem zamiast słodkich ciasteczek postawimy na słone przekąski w zdrowszej wersji: z mniejszą ilością soli, a większą przypraw, z ziołami. Przemienimy zwykłe nudne przekąski w zachęcające francuskie paluchy do schrupania, precelki w zaskakującej wersji, wykorzystamy pomarańcze i mandarynki do przygotowania naszego własnego finger food. I tak, będzie można, a nawet wskazane będzie: jedzenie palcami! W menu zagoszczą słone przekąski, serowe kule mocy i

Termin:
czwartek 19 stycznia 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 21 stycznia 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 22 stycznia 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

LUTY
DOBRA KASZA NASZA!

25.08.2010 , OKLADKA DODATKU DO GAZETY WYBORCZEJ , MAKA I KASZA , STYLIZACJA JUNONA LAMCHA - GRYNBERG. FOT. ANDRZEJ KRASOWSKI / AGENCJA GAZETA

W krótkie zimowe dni nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak kasza. Na lutowych zajęciach skupimy się na kultowym składniku polskiej kuchni. Zamiast jednak podawać go na obiad w towarzystwie surówki, wymyślimy swoje sprytne przepisy na odkrycie zupełnie nowych smaków. Na stole zagoszczą kasze bardziej i mniej znane dzieciom, m.in. jaglana, pęczak, perłowa, gryczana, manna, kukurydziana oraz kuskus. Sprawdzimy, jak smakują w towarzystwie ziół, miodu, suszonych i świeżych owoców, warzyw, sera. Przygotujemy gwiezdną polentę oraz przepyszne pęczotto.

Termin:
czwartek 2 lutego 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 4 lutego 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 5 lutego 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

MARZEC
WARSZTATY WIELKANOCNE – SERNIKI WELCOME TO

marzecByły mazurki, były paschy, była nawet wielkanocna sałatka z jajem i ogórkiem kiszonym. A sernika – nie było. A przecież sernik to specjalność naszej prowadzącej! Puszysty, kremowe, delikatne, z czekoladą lub z kajmakiem, polane solonym karmelem albo delikatną pianką i ozdobione owocami, cukrowymi jajeczkami, kokosem. Na marcowych warsztatach przygotujemy serniki w wersji mini, tak aby każde dziecko mogło sprawdzić się w różnych rodzajach dekoracji wielkanocnych. Sprawdzone przepisy na serniki rodzice otrzymają tuz po zajęciach.

Termin:
czwartek 9 marca 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 11 marca 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 12 marca 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

MARZEC II
WARSZTATY OZDÓB NA WIELKANOCNY STÓŁ

images (5)Jak zrobić jadalne ozdoby na wielkanocny stół, jak ułożyć serwetkę w króliczka i jak przygotowac bezowe baranki? Czym różni się bukszpan od baziowych kotków, co do czego służy i w jaki sposób ozdobić talerze tak, aby było pięknie? Nie, nie będziemy odpowiadać na te pytania. Przygotujemy w praktyce. Będziemy ciąć, kleić, gnieść, wyciskać, składać, rozkładać i tworzyć ozdoby na wielkanocny stół. Et voila, zapraszamy.

Termin:
środa 8 marca 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Podwieczorki Poranki)
piątek 10 marca 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)

KWIECIEŃ
ZDROWY FAST FOOD 1 – WARSZTATY BURGEROWE

kwiecienBurgery, frytki czy coleslaw? Zrobimy pełen zestaw! Postawimy na burgery klasyczne i wegetariańskie, przygotujemy kolorowe frytki pieczone z piecu z własną mieszanką ziół – bez hektolitrów tłuszczu, za to ze smakiem! I na koniec obowiązkowy coleslaw – dzieci same zadecydują czy wolą przygotować go z majonezem, śmietaną czy jogurtem greckim. Mamy pewne podejrzenia, ale… dajmy się zaskoczyć! Przekonamy Was, że zdrowy fast food jest szybki w pozytywnym znaczeniu.

Termin:
czwartek 6 kwietnia 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 8 kwietnia 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 9 kwietnia 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

MAJ
ZDROWY FAST FOOD 2 – WARSZTATY PIZZY

majZupełnie nie rozumiemy, dlaczego pizza kojarzy się z niezdrowym szybkim jedzeniem. Może dlatego, że ta na grubym cieście, z kilkoma warstwami sera i niczym poza nim faktycznie nie jest najzdrowsza… Pora to zmienić! Bo tradycyjna neapolitańska pizza jest pieczona na kruchym domowym cieście drożdżowym, z dobrymi dodatkami, warzywami, roszponką, pysznym własnoręcznie zrobionym sosem pomidorowym. Chcecie się nauczyć? Zapraszamy. Na piknikowe wypady będzie jak znalazł. Do tego wielki kubas lemoniady i zdrowa energia na pół dnia gwarantowana.

Termin:
czwartek 18 maja 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 20 maja 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 21 maja 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

CZERWIEC
WARSZTATY OWOCOWE

czerwiecW czerwcu stragany zaczynają uginać się pod ciężarem truskawek, brzoskwini, nektarynek, jabłek, malin i… No właśnie, czego jeszcze? Nad tym podumamy na letnich warsztatach lodowo-owocowych. Mali szefowie kuchni przygotują własne lodowe desery i zrobią szaszłyki, owocowe desery i zmiksują własne shake’i. I oczywiście spróbują wreszcie słodkich sezonowych owoców!

Termin:
czwartek 8 czerwca 2017, pierwsza grupa: godz. 17.30, druga grupa: godz. 19.00 (Kids&Friends)
sobota 10 czerwca 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Podwieczorki Poranki)
niedziela 11 czerwca 2017, grupy w godzinach: 10.00, 12.00, 14.00  – obowiązuje podział na grupy wiekowe, szczegóły na końcu programu (Makroklimat)

MIEJSCE

w czwartek klubokawiarnia Kids & Friends, ul. Skierniewicka 14, Wola, Warszawa (MAPA)
w sobotę kawiarnia Podwieczorki Poranki, ul. Bagatela 11, Śródmieście, Warszawa (MAPA)
w niedzielę bistro Makroklimat, ul. Jugosławiańska 15, Gocław, Warszawa (MAPA)

GODZINY & GRUPY WIEKOWE

  • w czwartek jedna grupa o 17:30;
  • w sobotę grupy dostosowane  do wieku dzieci: godz. 10:00 – dzieci 3,5-5 lat, godz. 12:00 oraz 14:00 – dzieci 5-7 lat, godz. 16:00 – dzieci 8 lat i starsze (istnieje możliwość zapisania dziecka do innej grupy wiekowej, w przypadku jeśli godzina warsztatów nie odpowiada rodzicom, po wcześniejszej konsultacji);
  • w niedzielę godz. 10:00 – dzieci 3,5-7 lat, godz. 12:00 dzieci 8 lat i starsze (istnieje możliwość zapisania dziecka do innej grupy wiekowej, w przypadku jeśli godzina warsztatów nie odpowiada rodzicom, po wcześniejszej konsultacji).

MINIMALNY WIEK

Istnieje możliwość zapisania dziecka do innej grupy wiekowej (np. jeśli godzina warsztatów nie odpowiada rodzicom lub w przypadku rodzeństwa z różnym wiekiem) tylko po wcześniejszej konsultacji i zgodzie ze strony prowadzącej warsztaty – należy poinformować w momencie zapisywania dziecka/dzieci telefonicznie lub mailowo.
Dolna granica wieku to 3,5 roku. Dzieci młodsze tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

CZAS TRWANIA

w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok. 1 godziny.

KOSZT

35 zł od dziecka pojedyncze zajęcia, 30 zł w karnecie (w cenie zajęcia kulinarne wraz ze składnikami, fartuszkami na czas warsztatów, sprzętem kuchennym oraz pakietem przepisów po warsztatach).

ZNIŻKI

Tańszy karnet na 3 zajęcia w cenie 90 zł lub na 4 zajęcia w cenie 120 zł (jednostkowa cena za jedne zajęcia: 35 zł).

ZAPISY

Ilość miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 10-18, mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl ; można także skorzystać z naszego formularza zapisów.

PROWADZĄCA

Joanna Mentel

Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych

Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Założycielka DWF, psycholog, dziennikarka. Rozkochana w książkach, muzyce, kreatywnym podejściu do życia i patrzeniu na świat inaczej niż wszyscy. Hołdująca przekazywaniu dzieciom mądrych i prawdziwych wartości, edukacji poprzez zabawę i dopasowaniu aktywności do zainteresowań. Odpowiedzialna za część kulinarną i psychologiczną zajęć oraz część koncepcyjną, czyli wymyślanie pomysłów na coraz to bardziej zwariowane warsztaty. Ma kreatywne podejście do życia, niewyczerpane pokłady energii i głowę pełną pomysłów. Recenzuje książki i pisze felietony literackie. Współpracuje z największymi polskimi wydawnictwami, m.in.: Wydawnictwem Literackim, Znakiem, Agorą, Dwiema Siostrami, Naszą Księgarnią.

ZASTRZEŻENIE

Pomysły i opisy są autorskie. Zabrania się ich kopiowania. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 2 tygodnie przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak brak sezonowych owoców, opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.

FOTOGRAFIE & PRAWA AUTORSKIE

Zdjęcia potraw zamieszczone w niniejszym programie są przykładowymi realizacjami danego tematu. Zdjęcia nie są autorstwa zespołu Dzieciaków w formie i pochodzą ze stron: caketime.blox.pl, urodaizdrowie.pl, snitzoo.com, womensown.co.uk, shugarysweets.com, vitamin-ha.com, recipeshubs.com