WARSZTATY KULINARNE W WARSZAWIE

PROGRAM WARSZTATÓW  DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W ROKU SZKOLNYM 2019/2020

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce. Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 10 dni przed planowanymi warsztatatami.

 

WRZESIEŃ: CIASTECZKA – ZDROWE PRZEKĄSKI, KTÓRE MOŻNA ZABRAĆ DO SZKOŁY

baking-flour-food-1184265
Aby dobrze rozpocząć rok szkolny proponujemy połączyć przyjemne z pożytecznym: na wrześniowych warsztatach upieczemy ciastka z różnych rodzajów mąki, posłodzimy miodem i bakaliami, napełnimy płynną czekoladą, by po ugryzieniu rozpłynęła się po języku. Gdyby jeszcze było za mało przyjemnego, zabawimy się formą: ciasteczka w kształcie zwierzaków, misie z owsianymi uszkami i pieski z czekoladowym nosem.
Dzieci nauczą się piec szybkie ciastka, które pomogą zastąpić niezdrowe przekąski, a dodatkowo podniosą poziom energii na długo bez konieczności sięgania po nadmiar cukru w ciągu dnia.

Termin: 15 września 2019, godziny: 10, 12, 14, 16

 

PAŹDZIERNIK: WARSZTATY NA POMARAŃCZOWO: DYNIA I MARCHEWKA


W październiku postawimy na rozgrzewające potrawy: ugotujemy dyniowe kopytka, zastanowimy się, jaki sos do nich pasuje i które świeże zioła podkreślą delikatny smak pomarańczowych warzyw. Dzieci zrobią makaron z marchewki (da się, a jak!) z sezamem, czosnkiem, skarmelizowaną cebulką, pietruszką i orzechami. Do tego marchewkowe klasyki z dzieciństwa rodziców: surówka z marchewki (dzieci same zadecydują, czy na słodko, ale bez dodatku cukru, czy w wersji wytrawnej) i świeżo wyciskany sok z marchewki, prosto z sokowirówki.

Termin: 13 października 2019, godziny: 10, 12, 14, 16

 

LISTOPAD: ZUPY


Dlaczego niektóre dzieci uwielbiają zupę pomidorową, ale nie lubią świeżych pomidorów?
Czym różni się pomidor żółty od czerwonego, czy zielone pomidory są jadalne i dlaczego niektóre suszone są twarde, a inne miękkie jak gąbki?
Zupa ogórkowa: z ogórków kiszonych, kwaszonych czy małosolnych, zabielana czy klarowna i dlaczego nie zupa krem z ogórka?
Czy żurek to to samo co barszcz biały i jakim cudem zupę można zrobić z kwaszonej mąki?
Dużo pytań, jedne warsztaty, ugotujemy zupy i spróbujemy na nie odpowiedzieć rozgrzewając się nad parującymi miskami.

Termin: 17 listopada 2019, godziny: 10, 12, 14, 16

 

GRUDZIEŃ: WARSZTATY WYPIEKANIA I DEKORACJI PIERNIKÓW


Najbardziej cynamonowe, najpiękniej pachnące warsztaty w całym roku. Robimy pierniki! Małe, duże, w kształtach świątecznych i nieświątecznych dla tych, którzy lubią działać niekonwencjonalnie: pierniczki w kształcie samochodów, zabytków, zastawy stołowej, ludziki, kilkanaście kształtów gwiazdek i choinek do wyboru oraz połowa zoo. Nauczymy dzieci jak upiec pierniki z misternym wzorem, będziemy stemplować świąteczne ciastka. I oczywiście udekorujemy, bez lukru się nie liczy.

Termin: 8 grudnia 2019, godziny: 10, 12, 14, 16

 

STYCZEŃ: ALE MEKSYK! KUCHNIA MEKSYKAŃSKA DLA DZIECI


Chilli con carne, własnoręcznie wysmażone placki tortilli i tacosy – takie podstawowe menu mamy do zaproponowania na noworocznych warsztatach. Będzie idealne w czasie karnawału: sycące potrawy łatwo podzielić na małe porcje i podać jako finger food. Zaletą kuchni meksykańskiej jest także różnorodność i swoboda wyboru: gotujący mogą wybierać spośród składników, które najbardziej lubią, decydować, czy cała potrawa ma być bardziej kwaśna, ostra czy łagodna. Do tego przygotujemy coś, co dzieci już dobrze poznały na jednych z zeszłorocznych warsztatów – ale nie zdradzimy co, a zamiast tego sprawdzimy, czy pamiętają, jak to przygotować. Ale jesteśmy pewni, że w grupie siła i współpracując, na pewno uda się śpiewająco.

Termin: 26 stycznia 2020, godziny: 10, 12, 14, 16

 

LUTY: PIEROGI

W lutym uczymy lepić pierogi! Słodkie i wytrawne, z falbanką, z zakładką i odciśniętym palcem. Dzieci nauczą się, jak robić ciasto na pierogi, rozstrzygniemy odwieczny dylemat, czy do ciasta dodawać jajo czy nie, a może tylko samo żółtko, ile soli, czy zaparzać gorącą wodą, czy dolewać zimnej. Pokażemy jak prawidłowo zagniatać, bo źle potraktowane ciasto wyjdzie twarde i podczas gotowania całe nadzienie wypłynie na wierzch. Wspólnie z dziećmi zastanowimy się też, dlaczego w niektórych pierożkach należy zrobić dziurki widelcem, a gdy podziurkujemy inne, rozpadną się.

Termin: 2 lutego 2020, godziny: 10, 12, 14, 16

 

MARZEC: WIELKANOC

Malujemy pisanki, dmuchamy wydmuszki, kręcimy własnoręcznie majonez i pieczemy świąteczne ciasto. Czyli: wielkanoc w pigułce. W tym roku przyjdzie nam poczekać na święta do kwietnia, ale już teraz warto się do nich przygotować. Wymalujemy i udekorujemy piękne pisanki oraz spróbujemy stworzyć wydmuszki tak, by wszystkich nie zgnieść i by coś nam się ostało do Wielkanocy 😉 Nie zapomnimy o słodkościach: przed malowaniem przygotujemy ciasta i wstawimy je do pieca, by na koniec warsztatów móc polać ciepłe wypieki cytrusowym lukrem i posypać bakaliami.

Termin: 8 marca 2020, godziny: 10, 12, 14, 16

 

KWIECIEŃ: KUCHNIA WŁOSKA INACZEJ

Na warsztatach w zeszłym roku odwiedził nas mały smakosz i na koniec zajęć zamażył sobie, by w przyszłym roku na warsztatach pojawiła się caponata. Bardzo nam się spodobał ten pomysł, więc dodaliśmy od siebie jeszcze focaccię (bo czym nabierać caponatę jeśli nie ciepłym, chrupiącym kawałkiem błogiej focaccii) i tradycyjnego włoskiego przekładańca. Ale to, czy przekładaniec będzie na słodko z kawą i biszkoptami, czy na słono z ricottą i szpinakiem (poznajecie już potrawy?) – okaże się dopiero na warsztatach. Zapraszamy!

Termin: 26 kwietnia 2020, godziny: 10, 12, 14, 16

 

MAJ: WIOSNA – WEGE PLACKI I KOTLETY


Wegetariańskie i wegańskie kotlety to już codzienność – i bardzo dobrze, bo dzięki temu nudne dla niektórych dzieci warzywa można zamienić w comfort food w zaciszu domowej kuchni. W dodatku odpowiednio przygotowane warzywa nie tracą wartości odżywczych w porównaniu ze świeżymi, a gdy jeszcze doprawimy je świeżymi i suszonymi ziołami, gwarantujemy, że dzieci nie będą chciały oddać swojej porcji dorosłym. Kotlety to nie tylko mięsne placki, ale całe bogactwo bulw, kasz, strąków i kolorowych warzyw, z których z powodzeniem można wyczarować fantastyczne potrawy. A żeby było jeszcze ciekawiej, dodamy do tego niesłodkie placuszki (nie ziemniaczane!) i poprosimy was tylko o przygotowanie dużych zapasów w żołądkach.

Termin: 24 maja 2020, godziny: 10, 12, 14, 16

 

CZERWIEC: KULINARNA SZKOŁA NA LATO


Czerwiec to ostatni przedwakacyjny miesiąc warsztatów – w wakacje odpoczywamy i nabieramy siły na kolejny rok szkolny, ale nie zapominamy o gotowaniu. W czerwcu przygotujemy więc letnią szkołę kulinarną w pigułce: nauczymy dzieci robić różne potrawy, które sprawdzą się w upalne miesiące, pokażemy jak wykorzystać wysokie temperatury, aby ułatwić sobie kuchenne eksperymenty: z jednej strony czekolada niechciana sama topi nam się w rękach, ale z drugiej na ciepłym parapecie pięknie wyrasta ciasto drożdżowe. Co wybierać w lecie, jakie warzywa i owoce są sezonowe i w którym miesiącu oraz z czego warto robić przetwory?

Termin: 7.06.2020 lub 14.06.2020 – info z końcem kwietnia

Rok warsztatowy zakończymy podsumowaniem całego sezonu.


WAŻNE UWAGI

  • zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • w przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • w przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z rodzicami dzieci już zapisanych na warsztaty osobiście
  • w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla dzieci, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca

CZAS TRWANIA
w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny.

MIEJSCE
kawiarnia z grami planszowymi Kawadzieścia, ul. Krępowieckiego 10, Wola, Warszawa.

ZAPISY
liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl

Przy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wiek dziecka (lub dzieci), miasto (Kraków czy Warszawa), wybrany termin i godzinę warsztatów oraz numer telefonu do rodzica lub opiekuna.

CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
Pojemniki wielorazowe, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co lepiej ze sobą zabrać.
Fartuchy – nie trzeba, mamy komplet dużych i małych na miejscu.

ROZKŁAD GRUP
godzina 10:00 grupa dla dzieci 4-5 lat, godziny 12:00 i 14:00 dzieci 5-7 lat, godzina 16:00 i 18:00 grupa dla dzieci starszych (8 lat+)

W przypadku dużej liczby chętnych starszych dzieci, grupa wiekowa 8+ może zostać przesunięta na godzinę 14:00, pod warunkiem, że wszyscy rodzice dzieci zapisanych na zajęcia wyrażą zgodę na zmianę godziny oraz że godzina ta pozostanie jeszcze wolna.

MINIMALNY WIEK
dolna granica wieku to 3,5-4 rok życia; młodsze dzieci tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

ALERGIE POKARMOWE
prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko nie lubi warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, ma alergię pokarmową na orzechy, soję, gluten, itd.).

WARSZTATY URODZINOWE
organizujemy także warsztaty w formie urodzin kulinarnych.
Więcej informacji TUTAJ.

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY
warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka
warsztaty urodzinowe dla dzieci: 55 pln od dziecka
warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet kwartalny (3 zajęcia) = 135 pln, karnet na cały semestr (6 zajęć) = 270 pln, karnet na cały rok (11 zajęć) = 495 pln

W cenie znajdują się wszystkie produkty, materiały i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów, fartuchy na czas warsztatów oraz komplet przepisów dla uczestników.

Karnet obowiązuje na 3, 6 lub 11 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby). W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym: dwie), wtedy karnet przedłuża ważność o jeden miesiąc naprzód – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, na zastępstwo za dziecko może przyjść inny uczestnik, o ile opiekunowie poinformują nas o tym wcześniej (minimum na 4 dni przed warsztatami). Nie można wykorzystywać karnetu imiennego na więcej niż jedną osobę, np. jeden karnet na 3 wejścia nie uprawnia do udziały 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

WARSZTATY NA PREZENT I VOUCHERY
istnieje możliwość zakupu vouchera prezentowego na dowolną liczbę wejść warsztatowych. Vouchery są imienne, minimalna liczba warsztatów to 1, maksymalna to 12. Typy dostępnych voucherów: urodzinowy, komunijny, „ogólnoprezentowy”. Po opłaceniu warsztatów przelewem otrzymujecie Państwo od nas spersonalizowany voucher dla dziecka i w przypadku urodzin kulinarnych zaproszenia dla wszystkich uczestników do samodzielnego wydrukowania oraz uzupełnienia nazwiskami gości. W sprawie voucheru prosimy o kontakt mailowy na gotowanie@dzieciakiwformie.pl z podaniem imienia, nazwiska i wieku dziecka, miasta (Kraków lub Warszawa), wybranego terminu i godziny warsztatów, liczby warsztatów oraz telefonu kontaktowego do siebie.

PROWADZĄCA
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie i Dzieciakach w formie.
Więcej przeczytasz TUTAJ.

Joanna Mentel
Dziennikarka, psycholog, blogerka, cukierniczka. Od dekady prowadzi Book me a cookie – projekt, który z bloga przeistoczył się w markę: cukierniczą, literacką, eventową i warsztatową. Uczy gotować, prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia cukiernicze w Krakowie i Warszawie. Wydała książkę. Wykonuje kulinarne sesje fotograficzne. Stworzyła i prowadzi Dzieciaki w formie – drugi ważny projekt, w którym organizuje warsztaty kulinarne, artystyczne i psychologiczne dla dzieci i dorosłych. Czyta i recenzuje książki po polsku, angielsku i francusku. Współpracuje z kilkunastoma polskimi wydawnictwami w zakresie promocji książek, organizacji kampanii literackich oraz kulinarnych, realizacji filmów oraz kreatywnych akcji promocyjnych związanych z książkami i pieczeniem. Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Niesamowicie radosna i energetyczna osoba. Z jednoczesną cierpliwością i uwagą wyostrzoną na detale.

ZASTRZEŻENIE

Pomysły i opisy są autorskie. Zabrania się ich kopiowania. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 2 tygodnie przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak brak sezonowych owoców, opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.