WARSZTATY KULINARNE W WARSZAWIE

PROGRAM WARSZTATÓW  DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W ROKU SZKOLNYM 2017/2018

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce.

Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 10 dni przed planowanymi warsztatatami.

 PAŹDZIERNIK – WARSZTATY DYNIOWE

thai-style-pumpkin-soup-103917-1

Październik jest miesiącem dyni. Małej, dużej, hokkaido, cucurbita i piżmowej. Ozdobnej i tej jadalnej. Na warsztat pod noże weźmiemy tę drugą: wyciągniemy garnki i rozpoczniemy wielkie pomarańczowe gotowanie: połączymy dynię ze śliwkami i gruszkami, dodamy zioła, zgotujemy krem z dyni z chrupiącymi akcentami i przygotujemy dyniowe pesto – idealne jako  dodatek do świeżego pieczywa, włoskiej pasty i zdrowy zastępnik tłuszczu.

Ważna informacja: prosimy zabrać ze sobą na warsztaty mały słoiczek (jeden na jedną osobę wystarczy – może być nowy albo po czymkolwiek, byle nie po ogórkach). Będziemy mieć przygotowane opakowania, ale mimo to dzieciom przydadzą się słoiki.

TERMINY:
piątek 13.10.2017 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 14.10.2017 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 15.10.2017 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

LISTOPAD – WARSZTATY ROZGRZEWAJĄCE: ZAPIEKANKI & CASSEROLES

cheesy-tortellini-casserole-vertical-b-1600Pora na rozgrzewkę. Za oknem już zimno, tymczasem na warsztatach zapowiada się gorąca atmosfera. W ruch pójdą kruche ziemniaki, świeże warzywa, boczek, orzechy, rozgrzewający cynamon i dużo ziół. Na uczestników czeka istna uczta z pieca. Dzieci będą miały okazję nauczyć się przygotowywać mistrzowski beszamel i sos jajeczny do zapiekania. W menu: energetyczne warstwowe zapiekanki i kolorowe casserole. „I sałata do tego!”.

TERMINY:
piątek 3.11.2017 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 4.11.2017 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 5.11.2017 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

GRUDZIEŃ – WARSZTATY PIERNICZKOWE

gingerbread640x360Nie ma świątecznej kuchni bez korzennych pierniczków! W grudniu zapraszamy na radosną przedświąteczną kuchenną krzątaninę, jaką co roku z zapałem organizujemy w ostatni miesiąc roku. Będzie jeszcze więcej przepisów, jeszcze więcej foremek (tak, to możliwe!) i jeszcze więcej pierniczków czekających na udekorowanie. Dzieci przygotują pierniczki na choinkę, przewiążą ludziki, renifery, mikołaje, bałwany i śnieżynki kolorowymi wstążkami i sznureczkami, a na koniec otrzymają prawdziwą petardę – niespodziankę!

TERMINY:
piątek 8.12.2017 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 9.12.2017 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 10.12.2017 godziny 9.30, 12, 14.30 i 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”) 

STYCZEŃ – ZAKRĘCONE BABECZKI i MUFFINY

lemon_meringue_cupcakes_41613_16x9Kto potrafi przygotować zebrę, leśny mech i motyle? Jeśli nikt, to cierpliwie nauczymy. Zapraszamy na szałowe karnawałowe warsztaty, na których będziemy Was przekonywać, że szpinak potrafi być słodki, a muffin po przekrojeniu może być zebrą albo motylem. Dzieci i młodzież poznają tajniki przygotowania puszystego ciasta, zapoznają się ze złotą zasadą pieczenia babeczek i poeksperymentują ze smakami.

Będzie trochę inaczej, trochę ciekawiej i zdecydowanie niespodziankowo.

TERMINY:
piątek 12.1.2018 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 13.1.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 14.1.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

LUTY – WARSZTATY MAKARONOWE

perfect_homemade_pasta-thumb-600x337-258946Płachty na stół, mąka i woda w ruch! Będziemy uczyć się robić własny makaron! Ten mały i ten większy, kukurydziany i pszenny, jajeczny i taki, jak we Włoszech. Nitki, wstążki, łazanki, duże płaty i cienkie kluseczki. Ugniatanie ciepłej mąki i suszenie na pergaminie. Różne kształty i długości. Zapraszamy na lutowe warsztaty makaronowe – będzie szał. Obiecujemy,

TERMINY:
piątek 16.2.2018 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 17.2.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 18.2.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MARZEC – MAMO, TATO, MOGĘ CIACHO? WARSZTATY CIASTECZKOWE

5592_en-us_largeCiachujemy. Po dwóch makaronowych tematach zapraszamy na słodkie co nieco. Rozkręcając się wiosennie: dzieci poznają klasyki amerykańskich drobnych wypieków. Kuchennym odpowiednikiem topienia Marzanny uczynimy wspólne słodkie pieczenie. Przygotujemy prawdziwe, boskie amerykańskie chocolate chip cookies, duże ciastka czekoladowe z kolorowymi kropkami z mmsów i chrupiące crincle cookies. Nie zostanie ani okruszek.

TERMINY:
piątek 9.3.2018 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 10.3.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 11.3.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

KWIECIEŃ – ZDROWE I KOLOROWE, CZYLI POLOT NA MAKSA: WARSZTATY PIKNIKOWE

picnic_16x9

Wychodzimy na słońce i przygotujemy prowiant. Jak na prawdziwą piknikową tradycję przystało, pomiksujemy: angielskie sandwiche i świeża sałata. Polskie nowalijki, meksykańskie guacamole, greckie tzatziki i bliskowschodni kuskus z soczystymi pomidorami. Francuska bagietka i polski ogóras. Slow food, naturalne jedzenie i dużo mieszania, siekania, doprawiania, kręcenia, zgniatania, spinania.

Wiosna pełną parą!

TERMINY:
piątek 20.4.2018 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 21.4.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 22.4.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MAJ – WARSZTATY PLACUSZKOWE

low-carb-zucchini-pancakes_32681Na te warsztaty czekaliśmy od dawna – dzieci chyba też! Więc spełniamy zachcianki głodnych kucharzy (a człowiek głodny to człowiek zły): wyciągamy patelnie i smażymy placki! Pancakes klasyczne i z bekonem, czekoladowe naleśniki, a dla fanów wytrawnych smaków puszyste placki z wiosennych warzyw. Hej hej, kto zapomniał o omletach?

TERMINY:
piątek 18.5.2018 godzina 17.30 i 19.3O
sobota 19.5.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 20.5.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

 

SZCZEGÓŁY

Ważne uwagi:

  • Zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • W przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • W przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • Prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • Grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • Prosimy o zabranie na warsztaty własnych pojemników wielorazowych

MIEJSCE

Piątek: Kids&Friends, ul. Skierniewicka 14, WOLA.

Sobota i niedziela: Podwieczorki Poranki, ul. Bagatela 11, Śródmieście (między placem Unii Lubelskiej a Łazienkami).

ROZKŁAD GRUP

  • w piątek dwie grupy: o godzinie 17.3O i 19.3O (w przypadku jednej mieszana wiekowo, w przypadku dwóch pierwsza grupa młodsza, druga starsza)
  • w sobotę grupy: o godzinie 9.30 i 12.00 grupy dla dzieci 3,5-5 lat, o 14.30 oraz 17 grupy dla dzieci 5-7 lat, o 19 grupa dla dzieci starszych (7 lat+)
  • w niedzielę grupy: o godzinie 9.30 dzieci 5-7 lat, o 12.00 dzieci od 9 lat oraz zaawansowane, chodzące na warsztaty regularnie, o 14.30 i 17 grupa młodzieżowa (10-14 lat)

ALERGIE POKARMOWE:

Prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko ma problem z jedzeniem warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, itd.)

WARSZTATY URODZINOWE:

Organizujemy również warsztaty z okazji urodzin. Takie warsztaty są dłuższe, temat wybieramy wspólnie z rodzicami kierując się albo tematem w danym miesiącu, albo preferencjami dziecka. Warsztaty urodzinowe kosztują tyle samo, co regularne warsztaty. Minimalna liczba dzieci: 8 dzieci, maksymalna: zależnie od wieku od 10 do 15 osób. Organizujemy warsztaty urodzinowe – bez dodatkowych animacji. W sprawie tortu/poczęstunku/przekąsek i napojów swoich lub zamawianych w lokalu kontaktujemy Państwa z właścicielami lokalu po ustaleniu daty oraz tematu warsztatów.

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY:

  • Warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka.
  • Warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet na 3 zajęcia = 135 pln, karnet na semestr (5 zajęć) = 225 pln, karnet na cały rok (9 zajęć) = 400 pln
  • Karnet obowiązuje na 3, 5 lub 9 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby)
  • Warsztaty dla dziecka urodzinowe: 50 pln/dziecka
  • Warsztaty dla dorosłych: 100 pln/osoby
  • W cenie znajdują się wszystkie produkty i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów oraz fartuchy na czas warsztatów.

W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym – dwie) – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż tę jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, może przyjść „na zastępstwo” inne dziecko. Nie można wykorzystywać jednego karnetu np. na 3 wejścia dla 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

MINIMALNY WIEK

Dolna granica wieku to 3-3,5 roku. Dzieci młodsze tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

CZAS TRWANIA

w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1,5 godziny.

ZAPISY

Ilość miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 10-18, mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl ; można także skorzystać z naszego formularza zapisów.

PROWADZĄCA

Joanna Mentel

Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych
Dziennikarka, psycholog, blogerka, cukierniczka. Od dekady prowadzi Book me a cookie – projekt, który z bloga przeistoczył się w markę: cukierniczą, literacką, eventową i warsztatową. Uczy gotować, prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia cukiernicze w Krakowie i Warszawie. Wydała książkę. Wykonuje kulinarne sesje fotograficzne. Stworzyła i prowadzi Dzieciaki w formie – drugi ważny projekt, w którym organizuje warsztaty kulinarne, artystyczne i psychologiczne dla dzieci i dorosłych. Czyta i recenzuje książki po polsku, angielsku i francusku. Współpracuje z kilkunastoma polskimi wydawnictwami w zakresie promocji książek, organizacji kampanii literackich oraz kulinarnych, realizacji filmów oraz kreatywnych akcji promocyjnych związanych z książkami i pieczeniem. Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Niesamowicie radosna i energetyczna osoba. Z jednoczesną cierpliwością i uwagą wyostrzoną na detale.

ZASTRZEŻENIE

Pomysły i opisy są autorskie. Zabrania się ich kopiowania. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 2 tygodnie przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak brak sezonowych owoców, opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.