WARSZTATY KULINARNE W WARSZAWIE

PROGRAM WARSZTATÓW  DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W ROKU SZKOLNYM 2018/2019

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce.

Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 10 dni przed planowanymi warsztatatami.

KWIECIEŃ: WARSZTATY KUCHNI INDYJSKIEJ

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty indyjskie orientalne book me a cookie
W kuchni indyjskiej każda przyprawa coś poprawia: odporność, koncentrację, rozgrzewa albo pomaga się odprężyć. Sztuką jest zmieszanie przypraw nie tylko w odpowiednich proporcjach, ale też tak, aby danie było fuzją smaków z jednym dominującym aromatem i wieloma uzupełniającymi. Kardamon, kurkuma, czarnuszka, mleko kokosowe, kolendra, mieszanka garam masala – wszystko to będzie na warsztatowym stole. W menu indyjskie chlebki naan, curry o różnych stopniach przyprawienia (wg wyboru i uznania uczestników) oraz masala.

TERMINY:
niedziela 7.4.2019 rok, godzina 10, 12, 14
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MAJ

  • NIE LUBIĘ, BO NIE. WARSZTATY OSWAJAJĄCE WARZYWA I OWOCE – DLA NIEJADKÓW
  • WARSZTATY WARZYWNO-OWOCOWE ZAAWANSOWANE – DLA WSZYSTKOJADKÓW

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty warzywne nowalijkowe dla niejadków book me a cookie
Niejadki wszystkich kuchni świata łączcie się. W rozkładzie jazdy na maj znajdą się nowalijki owoce, warzywa i zioła. Spróbujemy przekonać niejadkowe dzieci, że odpowiednio przygotowane produkty mogą im zasmakować bardziej niż by się tego spodziewały. Bo my też bylismy niejadkami. I rozumiemy, że pomidor na surowo może nie smakować, ale ze świeżym twarogiem na toście francuskim to już inna sprawa. Podobnie jest z ogórkami, pietruszką, selerem, wingoronami… Można długo recytować. Zamiast męczyć się z czymś, czego się nie lubi, warto popróbować w inny sposób. Potrawy przygotowane na warsztatach będą zawierać różne warzywa i owoce, czasem w nietypowych połączeniach warzywa na słodko, owoce przesmażone lub jako dodatek do słonych dań. Zapraszamy!

UWAGA! Jadki, czyli dzieci i nastolatki, które nie mają problemu z jedzeniem warzyw i owoców, zapraszamy do grup, w których odbędziemy warsztaty nowalijkowe kładące nacisk na nietypowe połączenia smaków z wykorzystaniem warzyw i owoców. Szczegóły dotyczące odpowiednich grup – udzielane telefonicznie/mailowo przy zapisach na trzy tygodnie przed warsztatami

TERMINY:
niedziela 26.5.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

CZERWIEC: LETNIE DESERY I OWOCE, PRZETWORY DLA DZIECI

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty owocowe deserowe letnie book me a cookie

Warsztaty na zakończenie roku szkolnego i warsztatowego. Letnie zajęcia, na których nawet nielubiące owoców dzieci przekonają się, że owoce mogą być fantastyczne. Truskawy, morele, maliny, mnóstwo czerwcowych owoców i orzeźwiające lemoniady w kilku wersjach smakowych. Przygotujemy to, co lubimy w lecie jeść najbardziej lekkie naleśniki i placuszki z owocami, orzeźwiające desery ze świezymi produktami, słodkie gofry z czekoladą i konfiturami.

TERMINY:
niedziela 9.6.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

SZCZEGÓŁY

Ważne uwagi:

  • Zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • W przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • W przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • Prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • Grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • Prosimy o zabranie na warsztaty własnych pojemników wielorazowych

MIEJSCE

Kawiarnia Kawadzieścia, Wola, ul, Krępowieckiego 10, Warszawa.

ROZKŁAD GRUP

  • w niedzielę grupy: o godzinie 10 dzieci 3,5-6 lat,  o 12.00 i 14.00 dzieci 6-9 lat, o 16 grupa młodzieżowa (10-14 lat)

ALERGIE POKARMOWE:

Prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko ma problem z jedzeniem warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, itd.)

WARSZTATY URODZINOWE:

Organizujemy również warsztaty z okazji urodzin. Takie warsztaty są dłuższe, temat wybieramy wspólnie z rodzicami kierując się albo tematem w danym miesiącu, albo preferencjami dziecka. Warsztaty urodzinowe kosztują tyle samo, co regularne warsztaty. Minimalna liczba dzieci: 8 dzieci, maksymalna: zależnie od wieku od 10 do 15 osób. Organizujemy warsztaty urodzinowe – bez dodatkowych animacji. W sprawie tortu/poczęstunku/przekąsek i napojów swoich lub zamawianych w lokalu kontaktujemy Państwa z właścicielami lokalu po ustaleniu daty oraz tematu warsztatów.

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY:

  • Warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka.
  • Warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet na 3 zajęcia = 135 pln, karnet na semestr (5 zajęć) = 225 pln, karnet na cały rok (9 zajęć) = 400 pln
  • Karnet obowiązuje na 3, 5 lub 9 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby)
  • Warsztaty dla dziecka urodzinowe: 50 pln/dziecka
  • Warsztaty dla dorosłych: 100 pln/osoby
  • W cenie znajdują się wszystkie produkty i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów oraz fartuchy na czas warsztatów.

W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym – dwie) – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż tę jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, może przyjść „na zastępstwo” inne dziecko. Nie można wykorzystywać jednego karnetu np. na 3 wejścia dla 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

MINIMALNY WIEK

Dolna granica wieku to 3-3,5 roku. Dzieci młodsze tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

CZAS TRWANIA

w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1,5 godziny.

ZAPISY

Ilość miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 10-18, a po tych godzinach smsowo; mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl.

PROWADZĄCA

Joanna Mentel

Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych
Dziennikarka, psycholog, blogerka, cukierniczka. Od dekady prowadzi Book me a cookie – projekt, który z bloga przeistoczył się w markę: cukierniczą, literacką, eventową i warsztatową. Uczy gotować, prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia cukiernicze w Krakowie i Warszawie. Wydała książkę. Wykonuje kulinarne sesje fotograficzne. Stworzyła i prowadzi Dzieciaki w formie – drugi ważny projekt, w którym organizuje warsztaty kulinarne, artystyczne i psychologiczne dla dzieci i dorosłych. Czyta i recenzuje książki po polsku, angielsku i francusku. Współpracuje z kilkunastoma polskimi wydawnictwami w zakresie promocji książek, organizacji kampanii literackich oraz kulinarnych, realizacji filmów oraz kreatywnych akcji promocyjnych związanych z książkami i pieczeniem. Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Niesamowicie radosna i energetyczna osoba. Z jednoczesną cierpliwością i uwagą wyostrzoną na detale.

ZASTRZEŻENIE

Pomysły i opisy są autorskie. Zabrania się ich kopiowania. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 2 tygodnie przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak brak sezonowych owoców, opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.