WARSZTATY KULINARNE W WARSZAWIE

PROGRAM WARSZTATÓW  DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W ROKU SZKOLNYM 2018/2019

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce.

Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 10 dni przed planowanymi warsztatatami.

 

 

LISTOPAD: WARSZTATY KUCHNI BLISKIEGO WSCHODU

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty kuchni bliskiego wschodu orientalne book me a cookie

Smaki, aromaty, przyprawy usypane w wielkie kopce na bazarach – aż kręci się w nosie. Mnóstwo kolorów, dźwięków, zapachów i jedzenie świeże, pyszne, kolorowe, orzeźwiające jogurtem z orzechami, oliwą i czosnkiem lub rozgrzewające świeżo ukręconym hummusem z dodatkiem czarnuszki, suszonych śliwek, buraczków, papryki, posypanym pietruszką i kolendrą; a na końcu granatem. Niesamowite, cudownie pachnące potrawy usmażona na złoto kofta, falafel zawinięty w kolorowe warzywa i sosy. To będą bardzo aromatyczne warsztaty!

TERMINY:
niedziela 25.11.2018 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

GRUDZIEŃ: WARSZTATY PIERNICZKOWE

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty pierniczki piernik pierniki jak upiec piernik book me a cookie
Najbardziej cynamonowe, najpiękniej pachnące warsztaty w całym roku. Robimy pierniki! Małe, duże, w kształtach świątecznych i nieświątecznych dla tych, którzy lubią działać niekonwencjonalnie pierniczki w kształcie samochodów, zabytków, zastawy stołowej, ludziki, kilkanaście kształtów gwiazdek i choinek oraz połowa zoo do wyboru. Nauczymy dzieci jak upiec pierniki z misternym wzorem, będziemy stemplować świąteczne ciastka i oczywiście udekorujemy – bo bez lukru się nie liczy.

TERMINY:
niedziela 9.12.2018 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

STYCZEŃ: WARSZTATY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty kuchni hiszpańskiej kuchni iberyjskiej warsztaty hiszpańskie latynowskie tapas tortilla quesadilla book me a cookie

Tapas to hiszpańskie przystawki, których podaje się dużo za to w bardzo małych porcjach. Nie mylić z finger food! Założenie jest kompletnie inne, tapasy to aromatyczne, nie zawsze eskpresowe w przygotowaniu dania, będące mieszanką warzyw, ryb, mięsa, pieczywa i nabiału. Hiszpańska kuchnia to nie tylko gaspacho i salsa, to przede wszystkim quesadila i cudnownie pachnące, pieczone empanadas z bogactwem nadzień sera z ziołami, chorizzo i czerwonej fasoli, tuńczyka i oliwek. Kuchnia hiszpańska rozgrzewa i jednocześnie jest lekka. Zapraszamy na latynoskie warsztaty!

TERMINY:
niedziela 20.1.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

LUTY: WARSZTATY NA TŁUSTY CZWARTEK

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty karnawałowe tłusty czwartek smażonych słodkości pączkowe faworki pączki oponki chrust churros jak zrobić jak smażyć book me a cookie
Tłusty czwartek to zwieńczenie karnawału, dlatego utarło się, że to wtedy je się pączki. Zgadza się, wtedy też, ale cały karnawał to czas smażonych słodkości, które, gdy dobrze przygotowane, nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu, a tylko zyskują dzięki niemu chrupiącą otoczkę. Jak je przygotować Wszystko pokażemy. W menu oponki klasyczne i jabłkowe w posypce z cukru cynamonowego. Na karnawałowym warsztacie usmażymy słodkie przekąski z różnych części świata będą twarogowe pączki, faworki oraz churros. Podamy do nich sosy waniliowe i czekoladowe, posypiemy delikatnym cukrem pudrem, zanurzymy w lemon curd.

TERMINY:
niedziela 17.2.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MARZEC: DEKORACJE CUKIERNICZE

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty dekoratorskie dekoracje cukiernicze masa cukrowa masa plastyczna lukier plastyczny book me a cookie
Jak przygotować jadalne ozdoby na tort i czy da się ulepić trójwymiarowe kształty z masy cukrowej tak, aby nie porwały się jak papier Warsztaty z dekoracji cukierniczych będą jednymi z bardziej słodkich i wymagających skupienia zajęciami. Dzieci nauczą się zagniatać jadalną mase plastyczną w różnych kolorach, przygotowywać z niej różne formy, posługiwać się odpowiednio narzędziami cukierniczymi. Dowiedzą się, do czego w praktyce wykorzystuje się szablony, radełka i jak przygotować dekoracje z czekolady nie tylko w kształcie wiórków i płatków, ale też ludzików i zwierząt.

TERMINY:
niedziela 10.3.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

KWIECIEŃ: WARSZTATY KUCHNI INDYJSKIEJ

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty indyjskie orientalne book me a cookie
W kuchni indyjskiej każda przyprawa coś poprawia: odporność, koncentrację, rozgrzewa albo pomaga się odprężyć. Sztuką jest zmieszanie przypraw nie tylko w odpowiednich proporcjach, ale też tak, aby danie było fuzją smaków z jednym dominującym aromatem i wieloma uzupełniającymi. Kardamon, kurkuma, czarnuszka, mleko kokosowe, kolendra, mieszanka garam masala – wszystko to będzie na warsztatowym stole. W menu indyjskie chlebki naan i papadam oraz curry o różnych stopniach przyprawienia lub masala (do wyboru) oraz pakora.

TERMINY:
niedziela 7.4.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MAJ

  • NIE LUBIĘ, BO NIE. WARSZTATY OSWAJAJĄCE WARZYWA I OWOCE – DLA NIEJADKÓW
  • WARSZTATY WARZYWNO-OWOCOWE ZAAWANSOWANE – DLA WSZYSTKOJADKÓW

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty warzywne nowalijkowe dla niejadków book me a cookie
Niejadki wszystkich kuchni świata łączcie się. W rozkładzie jazdy na maj znajdą się nowalijki owoce, warzywa i zioła. Spróbujemy przekonać niejadkowe dzieci, że odpowiednio przygotowane produkty mogą im zasmakować bardziej niż by się tego spodziewały. Bo my też bylismy niejadkami. I rozumiemy, że pomidor na surowo może nie smakować, ale ze świeżym twarogiem na toście francuskim to już inna sprawa. Podobnie jest z ogórkami, pietruszką, selerem, wingoronami… Można długo recytować. Zamiast męczyć się z czymś, czego się nie lubi, warto popróbować w inny sposób. Potrawy przygotowane na warsztatach będą zawierać różne warzywa i owoce, czasem w nietypowych połączeniach warzywa na słodko, owoce przesmażone lub jako dodatek do słonych dań. Zapraszamy!

UWAGA! Jadki, czyli dzieci i nastolatki, które nie mają problemu z jedzeniem warzyw i owoców, zapraszamy do grup, w których odbędziemy warsztaty nowalijkowe kładące nacisk na nietypowe połączenia smaków z wykorzystaniem warzyw i owoców. Szczegóły dotyczące odpowiednich grup – udzielane telefonicznie/mailowo przy zapisach na trzy tygodnie przed warsztatami

TERMINY:
niedziela 26.5.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

CZERWIEC: LETNIE DESERY I OWOCE, PRZETWORY DLA DZIECI

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty owocowe deserowe letnie book me a cookie

Warsztaty na zakończenie roku szkolnego i warsztatowego. Letnie zajęcia, na których nawet nielubiące owoców dzieci przekonają się, że owoce mogą być fantastyczne. Truskawy, morele, maliny, mnóstwo czerwcowych owoców i orzeźwiające lemoniady w kilku wersjach smakowych. Przygotujemy to, co lubimy w lecie jeść najbardziej lekkie naleśniki i placuszki z owocami, orzeźwiające desery ze świezymi produktami, słodkie gofry z czekoladą i konfiturami.

TERMINY:
niedziela 9.6.2019 rok, godzina 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

SZCZEGÓŁY

Ważne uwagi:

  • Zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • W przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • W przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • Prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • Grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • Prosimy o zabranie na warsztaty własnych pojemników wielorazowych

MIEJSCE

 

Niedziela: Kawadzieścia, Wola, ul, Krępowieckiego 10, Warszawa.

ROZKŁAD GRUP

  • w niedzielę grupy: o godzinie 9.30 dzieci 3,5-6 lat,  o 12.00 i 14.30 dzieci 6-9 lat, o 17 grupa młodzieżowa (10-14 lat)

ALERGIE POKARMOWE:

Prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko ma problem z jedzeniem warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, itd.)

WARSZTATY URODZINOWE:

Organizujemy również warsztaty z okazji urodzin. Takie warsztaty są dłuższe, temat wybieramy wspólnie z rodzicami kierując się albo tematem w danym miesiącu, albo preferencjami dziecka. Warsztaty urodzinowe kosztują tyle samo, co regularne warsztaty. Minimalna liczba dzieci: 8 dzieci, maksymalna: zależnie od wieku od 10 do 15 osób. Organizujemy warsztaty urodzinowe – bez dodatkowych animacji. W sprawie tortu/poczęstunku/przekąsek i napojów swoich lub zamawianych w lokalu kontaktujemy Państwa z właścicielami lokalu po ustaleniu daty oraz tematu warsztatów.

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY:

  • Warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka.
  • Warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet na 3 zajęcia = 135 pln, karnet na semestr (5 zajęć) = 225 pln, karnet na cały rok (9 zajęć) = 400 pln
  • Karnet obowiązuje na 3, 5 lub 9 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby)
  • Warsztaty dla dziecka urodzinowe: 50 pln/dziecka
  • Warsztaty dla dorosłych: 100 pln/osoby
  • W cenie znajdują się wszystkie produkty i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów oraz fartuchy na czas warsztatów.

W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym – dwie) – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż tę jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, może przyjść „na zastępstwo” inne dziecko. Nie można wykorzystywać jednego karnetu np. na 3 wejścia dla 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

MINIMALNY WIEK

Dolna granica wieku to 3-3,5 roku. Dzieci młodsze tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

CZAS TRWANIA

w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1,5 godziny.

ZAPISY

Ilość miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 10-18, a po tych godzinach smsowo; mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl.

PROWADZĄCA

Joanna Mentel

Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych
Dziennikarka, psycholog, blogerka, cukierniczka. Od dekady prowadzi Book me a cookie – projekt, który z bloga przeistoczył się w markę: cukierniczą, literacką, eventową i warsztatową. Uczy gotować, prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia cukiernicze w Krakowie i Warszawie. Wydała książkę. Wykonuje kulinarne sesje fotograficzne. Stworzyła i prowadzi Dzieciaki w formie – drugi ważny projekt, w którym organizuje warsztaty kulinarne, artystyczne i psychologiczne dla dzieci i dorosłych. Czyta i recenzuje książki po polsku, angielsku i francusku. Współpracuje z kilkunastoma polskimi wydawnictwami w zakresie promocji książek, organizacji kampanii literackich oraz kulinarnych, realizacji filmów oraz kreatywnych akcji promocyjnych związanych z książkami i pieczeniem. Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Niesamowicie radosna i energetyczna osoba. Z jednoczesną cierpliwością i uwagą wyostrzoną na detale.

ZASTRZEŻENIE

Pomysły i opisy są autorskie. Zabrania się ich kopiowania. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 2 tygodnie przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak brak sezonowych owoców, opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.