WARSZTATY KULINARNE KRAKÓW

PROGRAM WARSZTATÓW  DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W ROKU SZKOLNYM 2017/2018

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce.

Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 10 dni przed planowanymi warsztatatami.

GRUDZIEŃ – WARSZTATY PIERNICZKOWE

gingerbread640x360Nie ma świątecznej kuchni bez korzennych pierniczków! W grudniu zapraszamy na radosną przedświąteczną kuchenną krzątaninę, jaką co roku z zapałem organizujemy w ostatni miesiąc roku. Będzie jeszcze więcej przepisów, jeszcze więcej foremek (tak, to możliwe!) i jeszcze więcej pierniczków czekających na udekorowanie. Dzieci przygotują pierniczki na choinkę, przewiążą ludziki, renifery, mikołaje, bałwany i śnieżynki kolorowymi wstążkami i sznureczkami, a na koniec otrzymają prawdziwą petardę – niespodziankę!

TERMINY:
czwartek 30.11.2017 godzina 17.30 i 19.00
piątek 1.12.2017 godziny 17.00 i 19.00
sobota 2.12.2017 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 3.13.2017 godziny 9.30, 12, 14.30, 17
poniedziałek 4.12.2017 godziny 17.3O i 19
środa 13.12.2017 godziny 17.3O i 19
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

GRUDZIEŃ II – WARSZTATY DEKORATORSKIE: PIERNICZKI

gingerbread-2Warsztaty, na których nauczymy uczestników różnych technik dekorowania świątecznych pierników. W ruch pójdą szpryce i tutki, lukier królewski, dekoracyjny i barwniki spożywcze z każdym możliwym kolorem do wyczarowania; do użytku uczestników oddamy plastyczne masy cukrowe, posypki, czekoladę i kolorowe dekoracje. Prowadząca warsztaty, Joasia Mentel, będzie uczyć jak uzyskać różne efekty w dekoracji, jak przygotować eleganckie ciasteczka i pokaże jak przechowywać pierniki, aby dotrwały do świąt.

Ważna informacja: dla każdego dziecka będzie przygotowany pokaźny zapas kruchych pierników – w razie potrzeby (więcej pierników, puszyste pierniki) można przynieść również swoje – będzie więcej.

TERMINY:
czwartek 14.12.2017 godzina 17.00
niedziela 17.12.2017 godziny 9.30, 11.30, 13.30, 15.30, 17.30 i 19
poniedziałek 18.12.2017 godziny 17.30 i 19.00
wtorek 19.12.2017 godziny 17.30 i 19.00
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

STYCZEŃ – ZAKRĘCONE BABECZKI i MUFFINY

lemon_meringue_cupcakes_41613_16x9Kto potrafi przygotować zebrę, leśny mech i motyle? Jeśli nikt, to cierpliwie nauczymy. Zapraszamy na szałowe karnawałowe warsztaty, na których będziemy Was przekonywać, że szpinak potrafi być słodki, a muffin po przekrojeniu może być zebrą albo motylem. Dzieci i młodzież poznają tajniki przygotowania puszystego ciasta, zapoznają się ze złotą zasadą pieczenia babeczek i poeksperymentują ze smakami.

Będzie trochę inaczej, trochę ciekawiej i zdecydowanie niespodziankowo.

TERMINY:
czwartek 18.1.2018 godzina 17.30 – warsztaty dla dorosłych
piątek 19.1.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 20.1.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 21.1.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

LUTY – WARSZTATY MAKARONOWE

perfect_homemade_pasta-thumb-600x337-258946Płachty na stół, mąka i woda w ruch! Będziemy uczyć się robić własny makaron! Ten mały i ten większy, kukurydziany i pszenny, jajeczny i taki, jak we Włoszech. Nitki, wstążki, łazanki, duże płaty i cienkie kluseczki. Ugniatanie ciepłej mąki i suszenie na pergaminie. Różne kształty i długości. Zapraszamy na lutowe warsztaty makaronowe – będzie szał. Obiecujemy,

TERMINY:
czwartek 1.2.2018 godzina 17.30 – warsztaty dla dorosłych
piątek 2.2.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 3.2.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 4.2.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

LUTY II – WARSZTATY MAKARONOWE II

aglio-e-olio-garlic-and-oil-87841-1Druga część warsztatów makaronowych, na których poznamy te klasyczne i mniej klasyczne dania z makaronem. Ukręcimy prawdziwe bazyliowe pesto, przygotujemy sosy i nauczymy uczestników, czym różni się pasta bolognese od aglio olio. Jak komponować smaki, co pasuje do czosnku, a co do pomidorów i bazylii? Czy da się przygotować makaron z cytryną i serem, dlaczego Włosi nie wyobrażają sobie makaronu na słodko i do czego służy na śmieszna dziurka w łyżce do wyciągania makaronu z wody? Zapraszamy na warsztaty!

TERMINY:
czwartek 8.2.2018
piątek 9.2.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 10.2.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 11.2.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MARZEC – MAMO, TATO, MOGĘ CIACHO? WARSZTATY CIASTECZKOWE

5592_en-us_largeCiachujemy. Po dwóch makaronowych tematach zapraszamy na słodkie co nieco. Rozkręcając się wiosennie: dzieci poznają klasyki amerykańskich drobnych wypieków. Kuchennym odpowiednikiem topienia Marzanny uczynimy wspólne słodkie pieczenie. Przygotujemy prawdziwe, boskie amerykańskie chocolate chip cookies, duże ciastka czekoladowe z kolorowymi kropkami z mmsów i chrupiące crincle cookies. Nie zostanie ani okruszek.

TERMINY:
czwartek 15.3.2018 godzina 17.30 – warsztaty dla dorosłych
piątek 16.3.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 17.3.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17, 19
niedziela 18.3.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MARZEC II – WARSZTATY DEKORATORSKIE: JAJKA I PISANKI

ED_planteggsW kropki, w ciapki, w paski. Pędzlem, palcem, flamastrem, szczoteczką do zębów. Barwnikami, kapustą i cebulą. Nie znamy ograniczeń, jeśli chodzi o przedwielkanocne dekorowanie jajek. Pokażemy dzieciom kreatywne techniki dekoracji i niestandardowe podejście do polskiej tradycji. Czy wiecie, że pisanki można malować nie tylko farbami, ale też taśmą klejącą i sznurkiem? Dla młodszych dzieci warsztaty sprzyjające rozwojowi wyobraźni i umiejętnościom manualnym, dla starszych i młodzieży umożliwiające ćwiczenie skupienia uwagi i poznanie technik plastycznych. Dla wszystkich przede wszystkim: przygotowanie pisanek na Święta!

Ważna informacja: prosimy o przyniesienie starych szczoteczek do zębów.

TERMINY:
czwartek 22.3.2018 godzina 17.30 – warsztaty dla dorosłych
piątek 23.3.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 24.3.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 25.3.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

KWIECIEŃ – ZDROWE I KOLOROWE, CZYLI POLOT NA MAKSA: WARSZTATY PIKNIKOWE

picnic_16x9

Wychodzimy na słońce i przygotujemy prowiant. Jak na prawdziwą piknikową tradycję przystało, pomiksujemy: angielskie sandwiche i świeża sałata. Polskie nowalijki, meksykańskie guacamole, greckie tzatziki i bliskowschodni kuskus z soczystymi pomidorami. Francuska bagietka i polski ogóras. Slow food, naturalne jedzenie i dużo mieszania, siekania, doprawiania, kręcenia, zgniatania, spinania.

Wiosna pełną parą!

TERMINY:
czwartek 12.4.2018 godzina 17.30 – warsztaty dla dorosłych
piątek 13.4.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 14.4.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 15.4.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MAJ – WARSZTATY PLACUSZKOWE

low-carb-zucchini-pancakes_32681Na te warsztaty czekaliśmy od dawna – dzieci chyba też! Więc spełniamy zachcianki głodnych kucharzy (a człowiek głodny to człowiek zły): wyciągamy patelnie i smażymy placki! Pancakes klasyczne i z bekonem, czekoladowe naleśniki, a dla fanów wytrawnych smaków puszyste placki z wiosennych warzyw. Hej hej, kto zapomniał o omletach?

TERMINY:
czwartek 10.5.2018 godzina 17.30 – warsztaty dla dorosłych
piątek 11.5.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 12.5.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 13.5.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

CZERWIEC – WARSZATY LETNIE: GOFRY i OWOCE

OAoTlkKTayFGct4goFYg_BEW 8 - final_6W czerwcu stragany zaczynają uginać się pod ciężarem truskawek, brzoskwini, nektarynek, jabłek, malin i… No właśnie, czego jeszcze? Nad tym podumamy na letnich warsztatach, uczestnicy przygotują owocowe desery, orzeźwimy się lemoniadą i zabierzemy się za gofry! Każdy usmaży takie, jakie lubi najbardziej: klasyczne, waniliowe, czekoladowe czy z orzechami? W ruch pójdą wszystkie gofrowe dodatki: owoce, czekolada, cukier puder, lukier i… Przekonamy się!

I oczywiście obowiązkowo na czubku mięta.

TERMINY:
piątek 1.6.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 2.6.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 3.6.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

CZERWIEC II – WARSZTATY Z PRZETWORAMI

raspberry-istock_000020922951xsmallWarsztaty wyjątkowe, na których wejdziemy na wyższy poziom umiejętności kuchennych. Robienie przetworów wydaje się trudne, choć w praktyce więcej w nim zabawy niż trudności. Pod nóż weźmiemy świeże letnie owoce, odważnie połączymy z przyprawami: cynamonem, wanilią, solą, pieprzem i rozmarynem. Będzie się działo! Opędzlujemy stragany z czerwcowych owoców i weźmiemy się do wielkiego dżemowania. W menu: czekośliwka, konfitury owocowe i domowe masło orzechowe.

TERMINY:
czwartek 7.6.2018 godzina 17.30 – warsztaty dla dorosłych
piątek 8.6.2018 godziny 17.00 i 19.00
sobota 9.6.2018 godziny 9.30, 12, 14.30, 17 i 19
niedziela 10.6.2018 godziny 9.30, 12, 14.30
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

KOSZT: 70 pln od osoby

SZCZEGÓŁY

Ważne uwagi:

  • Zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • W przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • W przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • Prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • Grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób

MIEJSCE

Bistro Bal na Zabłociu, ul. Ślusarska 9. Przed kawiarnią parking dla klientów. Dojazd MPK: nalezy wysiąść przy Krakowskiej Szkole Wyższej, jadąc z centrum tuż za Mostem Kotlarskim, a jadąc z Bronowic tuż przed Mostem Kotlarskim. Zobacz na mapie.

ROZKŁAD GRUP:

  • w czwartek o godzinie 17.30 warsztaty dla dorosłych (16 lat – ∞)
  • w piątek dwie grupy: o godzinie 17.30 i 19 (w przypadku jednej mieszana wiekowo, w przypadku dwóch pierwsza grupa młodsza, druga starsza)
  • w sobotę grupy: o godzinie 9.30 grupa dla dzieci 3,5-5 lat, o  12 i 14.30 dzieci 5-7 lat, o 17.00 i 19.00 grupa dla dzieci starszych (7 lat+)
  • w niedzielę grupy: o godzinie 9.30 dzieci 5-7 lat, o 12.00 dzieci zaawansowane, chodzące na warsztaty regularnie, o 14.30 i 17 grupa młodzieżowa (10-14 lat)

ALERGIE POKARMOWE:

Prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko ma problem z jedzeniem warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, itd.)

WARSZTATY URODZINOWE:

Organizujemy również warsztaty z okazji urodzin. Takie warsztaty są dłuższe, temat wybieramy wspólnie z rodzicami kierując się albo tematem w danym miesiącu, albo preferencjami dziecka. Warsztaty urodzinowe kosztują tyle samo, co regularne warsztaty. Minimalna liczba dzieci: 8 dzieci, maksymalna: zależnie od wieku od 10 do 15 osób. Organizujemy warsztaty urodzinowe – bez dodatkowych animacji. W sprawie tortu/poczęstunku/przekąsek i napojów swoich lub zamawianych w lokalu kontaktujemy Państwa z właścicielami lokalu po ustaleniu daty oraz tematu warsztatów.

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY:

  • Warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka.
  • Warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet na 3 zajęcia = 135 pln, karnet na semestr (6 zajęć) = 270 pln, karnet na cały rok (13 zajęć) = 580 pln
  • Karnet obowiązuje na 3, 6 lub 13 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby
  • Warsztaty dla dziecka urodzinowe: 50 pln/dziecka
  • Warsztaty dla dorosłych: 100 pln/osoby
  • W cenie znajdują się wszystkie produkty i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów oraz fartuchy na czas warsztatów.

W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym – dwie) – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż tę jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, może przyjść „na zastępstwo” inne dziecko. Nie można wykorzystywać jednego karnetu np. na 3 wejścia dla 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

MINIMALNY WIEK

Dolna granica wieku to 3-3,5 roku. Dzieci młodsze tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

CZAS TRWANIA

w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny.

ZAPISY

Ilość miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 10-18, mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl ; można także skorzystać z naszego formularza zapisów.

PROWADZĄCA

Joanna Mentel

Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych
Dziennikarka, psycholog, blogerka, cukierniczka. Od dekady prowadzi Book me a cookie – projekt, który z bloga przeistoczył się w markę: cukierniczą, literacką, eventową i warsztatową. Uczy gotować, prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia cukiernicze w Krakowie i Warszawie. Wydała książkę. Wykonuje kulinarne sesje fotograficzne. Stworzyła i prowadzi Dzieciaki w formie – drugi ważny projekt, w którym organizuje warsztaty kulinarne, artystyczne i psychologiczne dla dzieci i dorosłych. Czyta i recenzuje książki po polsku, angielsku i francusku. Współpracuje z kilkunastoma polskimi wydawnictwami w zakresie promocji książek, organizacji kampanii literackich oraz kulinarnych, realizacji filmów oraz kreatywnych akcji promocyjnych związanych z książkami i pieczeniem. Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Niesamowicie radosna i energetyczna osoba. Z jednoczesną cierpliwością i uwagą wyostrzoną na detale.

ZASTRZEŻENIE

Pomysły i opisy są autorskie. Zabrania się ich kopiowania. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 2 tygodnie przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak brak sezonowych owoców, opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.