WARSZTATY KULINARNE KRAKÓW

PROGRAM WARSZTATÓW  DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W ROKU SZKOLNYM 2019/2020

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce. Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 7 dni przed planowanymi warsztatatami.

 

WRZESIEŃ: CIASTECZKA – ZDROWE PRZEKĄSKI, KTÓRE MOŻNA ZABRAĆ DO SZKOŁY

Aby dobrze rozpocząć rok szkolny proponujemy połączyć przyjemne z pożytecznym: na wrześniowych warsztatach upieczemy ciastka z różnych rodzajów mąki, posłodzimy miodem i bakaliami, napełnimy płynną czekoladą, by po ugryzieniu rozpłynęła się po języku. Gdyby jeszcze było za mało przyjemnego, zabawimy się formą: ciasteczka w kształcie zwierzaków, misie z owsianymi uszkami i pieski z czekoladowym nosem.
Dzieci nauczą się piec szybkie ciastka, które pomogą zastąpić niezdrowe przekąski, a dodatkowo podniosą poziom energii na długo bez konieczności sięgania po nadmiar cukru w ciągu dnia.

Terminy: sobota 7 września 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 8 września 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16
 

PAŹDZIERNIK: WARSZTATY NA POMARAŃCZOWO: DYNIA I MARCHEWKA

shutterstock_644558083

W październiku postawimy na rozgrzewające potrawy: ugotujemy dyniowe kopytka, zastanowimy się, jaki sos do nich pasuje i które świeże zioła podkreślą delikatny smak pomarańczowych warzyw. Dzieci zrobią makaron z marchewki (da się, a jak!) z sezamem, czosnkiem, skarmelizowaną cebulką, pietruszką i orzechami. Do tego marchewkowe klasyki z dzieciństwa rodziców: surówka z marchewki (dzieci same zadecydują, czy na słodko, ale bez dodatku cukru, czy w wersji wytrawnej) i świeżo wyciskany sok z marchewki, prosto z sokowirówki.

Terminy: sobota 19 października 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 20 października 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16

 

PAŹDZIERNIK II: WARSZTATY HALLOWEEN

Jaka dynia do dłubania, czy kolor warzywa ma znaczenie i jak je wykroić, by powstały piękne lampiony? Ale przede wszystkim: czy wiecie, że takie naturalne lampiony mogą powstać nie tylko z dyni? Spokojnie, wszystkiego nauczymy. W październiku oprócz wykrawania pomarańczowych lampionów, stworzymy także halloweenowe akcesoria DIY idealne do zaprezentowania w ostatni październikowy wieczór i zastanowimy się, o co chodzi o „trick or treat”.

Terminy: czwartek 24 października 2019, godzina 18.00 lub (do wyboru) sobota 26 października godzina 11.00 (młodsza grupa do 8 lat) i godzina 13.00 (starsza grupa od 8 lat wzwyż)
Warsztaty halloweenowe odbywają się w R’lyeh Cafe na ul. Kurniki 3
 
LISTOPAD: ZUPY

Dlaczego niektóre dzieci uwielbiają zupę pomidorową, ale nie lubią świeżych pomidorów?
Czym różni się pomidor żółty od czerwonego, czy zielone pomidory są jadalne i dlaczego niektóre suszone są twarde, a inne miękkie jak gąbki?
Zupa ogórkowa: z ogórków kiszonych, kwaszonych czy małosolnych, zabielana czy klarowna i dlaczego nie zupa krem z ogórka?
Czy żurek to to samo co barszcz biały i jakim cudem zupę można zrobić z kwaszonej mąki?
Dużo pytań, jedne warsztaty, ugotujemy zupy i spróbujemy na nie odpowiedzieć rozgrzewając się nad parującymi miskami.

Terminy: sobota 9 listopada 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 10 listopada 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16
LISTOPAD II: ANDRZEJKOWY SŁODKI STÓŁ

Andrzejkowy finger food, słodkie i słone przekąski, drobne słodkości i prawdziwe wyzwania cukierniczej dekoracji, przekąski z warzyw i owoców – wszystko w klimacie Andrzejek, czyli rodzimej odpowiedzi na Halloween, choć nomen omen to Andrzejki znaliśmy jako pierwsze, Halloween zawitało do nas tak naprawdę dopiero niedawno. W każdym razie: jest okazja do świetowania i mamy postanowienie ją w pełni wykorzystać. Na warsztatach wspólnie z dziećmi spróbujemy stworzyć słodki stół, którego motywem przewodnim będą przekąski, słodkości i „jadalne akcesoria” nawiązujące tematyką do Andrzejek.

Terminy: sobota 23 listopada 2019 godzina 11.00 (młodsza grupa do 8 lat) i godzina 13.00 (starsza grupa od 8 lat wzwyż) lub (do wyboru) czwartek 28 listopada godzina 18.00
Warsztaty andrzejkowe odbywają się w R’lyeh Cafe na ul. Kurniki 3
 

GRUDZIEŃ: WARSZTATY WYPIEKANIA I DEKORACJI PIERNIKÓW

Najbardziej cynamonowe, najpiękniej pachnące warsztaty w całym roku. Robimy pierniki! Małe, duże, w kształtach świątecznych i nieświątecznych dla tych, którzy lubią działać niekonwencjonalnie: pierniczki w kształcie samochodów, zabytków, zastawy stołowej, ludziki, kilkanaście kształtów gwiazdek i choinek do wyboru oraz połowa zoo. Nauczymy dzieci jak upiec pierniki z misternym wzorem, będziemy stemplować świąteczne ciastka. I oczywiście udekorujemy, bez lukru się nie liczy.

Terminy: sobota 29 listopada 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 30 listopada 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16
oraz sobota 14 grudnia 2019 godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 15 grudnia 2019, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16
 

STYCZEŃ: ALE MEKSYK! KUCHNIA MEKSYKAŃSKA DLA DZIECI

Chilli con carne, własnoręcznie wysmażone placki tortilli i tacosy – takie podstawowe menu mamy do zaproponowania na noworocznych warsztatach. Będzie idealne w czasie karnawału: sycące potrawy łatwo podzielić na małe porcje i podać jako finger food. Zaletą kuchni meksykańskiej jest także różnorodność i swoboda wyboru: gotujący mogą wybierać spośród składników, które najbardziej lubią, decydować, czy cała potrawa ma być bardziej kwaśna, ostra czy łagodna. Do tego przygotujemy coś, co dzieci już dobrze poznały na jednych z zeszłorocznych warsztatów – ale nie zdradzimy co, a zamiast tego sprawdzimy, czy pamiętają, jak to przygotować. Ale jesteśmy pewni, że w grupie siła i współpracując, na pewno uda się śpiewająco.

Terminy: sobota 18 stycznia 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 19 stycznia 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16
 

LUTY: PIEROGI

W lutym uczymy lepić pierogi! Słodkie i wytrawne, z falbanką, z zakładką i odciśniętym palcem. Dzieci nauczą się, jak robić ciasto na pierogi, rozstrzygniemy odwieczny dylemat, czy do ciasta dodawać jajo czy nie, a może tylko samo żółtko, ile soli, czy zaparzać gorącą wodą, czy dolewać zimnej. Pokażemy jak prawidłowo zagniatać, bo źle potraktowane ciasto wyjdzie twarde i podczas gotowania całe nadzienie wypłynie na wierzch. Wspólnie z dziećmi zastanowimy się też, dlaczego w niektórych pierożkach należy zrobić dziurki widelcem, a gdy podziurkujemy inne, rozpadną się.

Terminy: sobota 15 lutego 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 16 lutego 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16
 

MARZEC: WIELKANOC

Malujemy pisanki, dmuchamy wydmuszki, kręcimy własnoręcznie majonez i pieczemy świąteczne ciasto. Czyli: wielkanoc w pigułce. W tym roku przyjdzie nam poczekać na święta do kwietnia, ale już teraz warto się do nich przygotować. Wymalujemy i udekorujemy piękne pisanki oraz spróbujemy stworzyć wydmuszki tak, by wszystkich nie zgnieść i by coś nam się ostało do Wielkanocy 😉 Nie zapomnimy o słodkościach: przed malowaniem przygotujemy ciasta i wstawimy je do pieca, by na koniec warsztatów móc polać ciepłe wypieki cytrusowym lukrem i posypać bakaliami.

Terminy: sobota 29 lutego 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 1 marca 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16

 

KWIECIEŃ: KUCHNIA WŁOSKA INACZEJ

Na warsztatach w zeszłym roku odwiedził nas mały smakosz i na koniec zajęć zamażył sobie, by w przyszłym roku na warsztatach pojawiła się caponata. Bardzo nam się spodobał ten pomysł, więc dodaliśmy od siebie jeszcze focaccię (bo czym nabierać caponatę jeśli nie ciepłym, chrupiącym kawałkiem błogiej focaccii) i tradycyjnego włoskiego przekładańca. Ale to, czy przekładaniec będzie na słodko z kawą i biszkoptami, czy na słono z ricottą i szpinakiem (poznajecie już potrawy?) – okaże się dopiero na warsztatach. Zapraszamy!

Terminy: sobota 4 kwietnia 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 5 kwietnia 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16

 

MAJ: WIOSNA – WEGE PLACKI I KOTLETY

Wegetariańskie i wegańskie kotlety to już codzienność – i bardzo dobrze, bo dzięki temu nudne dla niektórych dzieci warzywa można zamienić w comfort food w zaciszu domowej kuchni. W dodatku odpowiednio przygotowane warzywa nie tracą wartości odżywczych w porównaniu ze świeżymi, a gdy jeszcze doprawimy je świeżymi i suszonymi ziołami, gwarantujemy, że dzieci nie będą chciały oddać swojej porcji dorosłym. Kotlety to nie tylko mięsne placki, ale całe bogactwo bulw, kasz, strąków i kolorowych warzyw, z których z powodzeniem można wyczarować fantastyczne potrawy. A żeby było jeszcze ciekawiej, dodamy do tego niesłodkie placuszki (nie ziemniaczane!) i poprosimy was tylko o przygotowanie dużych zapasów w żołądkach.

Terminy: sobota 16 maja 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16, 18 lub niedziela 17 maja 2020, godzina do wyboru: 10, 12, 14, 16
 

CZERWIEC: KULINARNA SZKOŁA NA LATO

Czerwiec to ostatni przedwakacyjny miesiąc warsztatów – w wakacje odpoczywamy i nabieramy siły na kolejny rok szkolny, ale nie zapominamy o gotowaniu. W czerwcu przygotujemy więc letnią szkołę kulinarną w pigułce: nauczymy dzieci robić różne potrawy, które sprawdzą się w upalne miesiące, pokażemy jak wykorzystać wysokie temperatury, aby ułatwić sobie kuchenne eksperymenty: z jednej strony czekolada niechciana sama topi nam się w rękach, ale z drugiej na ciepłym parapecie pięknie wyrasta ciasto drożdżowe. Co wybierać w lecie, jakie warzywa i owoce są sezonowe i w którym miesiącu oraz z czego warto robić przetwory?

Terminy: 30-31.05.2020 lub 6-7.06.2020 – info z końcem kwietnia
Rok warsztatowy zakończymy podsumowaniem całego sezonu.


WAŻNE UWAGI

  • zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • w przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • w przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
  • godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z rodzicami dzieci już zapisanych na warsztaty osobiście
  • w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla dzieci, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca

CZAS TRWANIA
w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny.

MIEJSCE
restauracja Bal na Zabłociu, ul. Ślusarska 9. Przed kawiarnią parking dla klientów. Dojazd MPK: tramwajem, należy wysiąść przy Krakowskiej Szkole Wyższej, jadąc z centrum tuż za Mostem Kotlarskim, a jadąc z Bronowic tuż przed Mostem Kotlarskim.

ZAPISY
liczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl

Przy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wiek dziecka (lub dzieci), miasto (Kraków czy Warszawa), wybrany termin i godzinę warsztatów oraz numer telefonu do rodzica lub opiekuna.

CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
Pojemniki wielorazowe
, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co lepiej ze sobą zabrać.
Fartuchy – nie trzeba, mamy komplet dużych i małych na miejscu.

ROZKŁAD GRUP
– soboty: godzina 10:00 grupa dla dzieci 3,5-5 lat, godziny 12:00 i 14:00 dzieci 5-7 lat, godziny 16:00 i 18:00 grupa dla dzieci starszych (7 lat+)
– niedziele: godzina 10:00 dzieci 5-7 lat, godzina 12:00 dzieci 7-9 lat grupa zaawansowana i dzieci chodzące na warsztaty regularnie od co najmniej roku, godzina 14:00 grupa starsze dzieci 9-11 lat, godzina 16:00 grupa nastoletnia 12-14 lat.
W przypadku dużej liczby chętnych młodszych dzieci, grupa młodzieżowa może zostać przesunięta na godzinę 18, pod warunkiem, że wszyscy rodzice dzieci zapisanych na zajęcia wyrażą zgodę na zmianę godziny.

MINIMALNY WIEK
dolna granica wieku to 3,5-4 rok życia; młodsze dzieci tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

ALERGIE POKARMOWE
prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko nie lubi warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, ma alergię pokarmową na orzechy, soję, gluten, itd.).

WARSZTATY URODZINOWE
organizujemy także warsztaty w formie urodzin kulinarnych.
Więcej informacji TUTAJ.

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY
warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka
warsztaty urodzinowe dla dzieci: 55 pln od dziecka
warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet kwartalny (3 zajęcia) = 135 pln, karnet na cały semestr (6 zajęć) = 270 pln, karnet na cały rok (11 zajęć) = 495 pln

W cenie znajdują się wszystkie produkty, materiały i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów, fartuchy na czas warsztatów oraz komplet przepisów dla uczestników.

Karnet obowiązuje na 3, 6 lub 11 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby). W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym: dwie), wtedy karnet przedłuża ważność o jeden miesiąc naprzód – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, na zastępstwo za dziecko może przyjść inny uczestnik, o ile opiekunowie poinformują nas o tym wcześniej (minimum na 4 dni przed warsztatami). Nie można wykorzystywać karnetu imiennego na więcej niż jedną osobę, np. jeden karnet na 3 wejścia nie uprawnia do udziały 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

WARSZTATY NA PREZENT I VOUCHERY
istnieje możliwość zakupu vouchera prezentowego na dowolną liczbę wejść warsztatowych. Vouchery są imienne, minimalna liczba warsztatów to 1, maksymalna to 12. Typy dostępnych voucherów: urodzinowy, komunijny, „ogólnoprezentowy”. Po opłaceniu warsztatów przelewem otrzymujecie Państwo od nas spersonalizowany voucher dla dziecka i w przypadku urodzin kulinarnych zaproszenia dla wszystkich uczestników do samodzielnego wydrukowania oraz uzupełnienia nazwiskami gości. W sprawie voucheru prosimy o kontakt mailowy na gotowanie@dzieciakiwformie.pl z podaniem imienia, nazwiska i wieku dziecka, miasta (Kraków lub Warszawa), wybranego terminu i godziny warsztatów, liczby warsztatów oraz telefonu kontaktowego do siebie.

PROWADZĄCA
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie i Dzieciakach w formie.
Więcej przeczytasz TUTAJ

Joanna Mentel
Dziennikarka, psycholog, blogerka, cukierniczka. Od dekady prowadzi Book me a cookie – projekt, który z bloga przeistoczył się w markę: cukierniczą, literacką, eventową i warsztatową. Uczy gotować, prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia cukiernicze w Krakowie i Warszawie. Wydała książkę. Wykonuje kulinarne sesje fotograficzne. Stworzyła i prowadzi Dzieciaki w formie – drugi ważny projekt, w którym organizuje warsztaty kulinarne, artystyczne i psychologiczne dla dzieci i dorosłych. Czyta i recenzuje książki po polsku, angielsku i francusku. Współpracuje z kilkunastoma polskimi wydawnictwami w zakresie promocji książek, organizacji kampanii literackich oraz kulinarnych, realizacji filmów oraz kreatywnych akcji promocyjnych związanych z książkami i pieczeniem. Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Niesamowicie radosna i energetyczna osoba. Z jednoczesną cierpliwością i uwagą wyostrzoną na detale.