WARSZTATY KULINARNE KRAKÓW

PROGRAM WARSZTATÓW  DLA DZIECI I MŁODZIEŻY W ROKU SZKOLNYM 2018/2019

prowadzenie: Joanna Mentel
założycielka Book me a cookie oraz Dzieciaków w formie, autorka książki „Gotuj z dzieckiem”

Przekreślone godziny oznaczają, że cała grupa jest zajęta i prowadzone są zapisy na listę rezerwową, w przypadku gdyby któreś z zapisanych dzieci się rozchorowało i tym samym zwolniło miejsce.

Zastrzegamy sobie możliwość zmiany termatyki i/lub szczegółów warsztatów (np. ze względu na niedostępność niektórych składników lub opóźnianie się sezonu na warzywa/owoce) do 10 dni przed planowanymi warsztatatami.

UWAGA! W trakcie trwania roku szkolnego odbędą się dwa tajemnicze warsztaty spacjalne. Nie podamy wcześniej tematu, znana będzie jedynie data. Aż do przyjścia dzieci nie będą wiedziały, co będą przygotowywały. My już znamy tematy. Są fantastyczne. Ale z niespodzianek zdradzimy tylko datę bliżej października :)

LISTOPAD I: WARSZTATY KUCHNI BLISKIEGO WSCHODU

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty kuchni bliskiego wschodu orientalne book me a cookie

Smaki, aromaty, przyprawy usypane w wielkie kopce na bazarach – aż kręci się w nosie. Mnóstwo kolorów, dźwięków, zapachów i jedzenie świeże, pyszne, kolorowe, orzeźwiające jogurtem z orzechami, oliwą i czosnkiem lub rozgrzewające świeżo ukręconym hummusem z dodatkiem czarnuszki, suszonych śliwek, buraczków, papryki, posypanym pietruszką i kolendrą; a na końcu granatem. Niesamowite, cudownie pachnące potrawy usmażona na złoto kofta, falafel zawinięty w kolorowe warzywa i sosy. To będą bardzo aromatyczne warsztaty!

TERMINY:
piątek 9 listopada 2018, godziny 17.30 i 19.00
sobota 10 listopada 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 11 listopada 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

LISTOPAD II: KULINARNE WARSZTATY ANDRZEJKOWE

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty andrzejkowe halloween przepisy na halloween dla dzieci book me a cookie
Kto się boi wilka złego… A kto się nie boi? Bo dla tych odważnych przygotowaliśmy świetne warsztaty: przeniesiemy andrzejkową tradycję na stół, weźmiemy na warsztat strachy małe i duże, ale nie, nie będziemy wróżyć ani się przebierać – nauczymy was za to, jak przygotować andrzejkowe przekąski i słodkości z przymrużeniem oka; w tym roku zamiast obchodzić Halloween postawimy na rodzimą tradycję. Przygotujcie się na dużo lepienia, mieszania, łączenia i barwienia. A potem na zatapianie zębów w słodkich wypiekach!

TERMINY:
piątek 16 listopada 2018, godziny 17.30 i 19.00
sobota 17 listopada 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 18 listopada 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

GRUDZIEŃ I: WARSZTATY ŚWIĄTECZNYCH CIASTECZEK

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty pierniczkowe światecznych ciasteczek świąteczne ciasteczka christmas cookies xmas sweets book me a cookie
Zanim na dobre zabierzemy się za pierniczki, przygotujemy inne świąteczne ciasteczka trójkolorowe zawijasy na choinkę, ciasteczka z Linzu z rubinową konfiturą, renifery i świąteczne gniazdka ze słodkimi światełkami. Ale się będzie działo! Będzie nietypowo i kolorowo. Dzieci będa mogły przygotować ciasteczka do powieszenia na choince lub jako podchoinkowe już zestawy podarunkowe dla bliskich.

TERMINY:
piątek 30 listopada 2018, godziny 17.30 i 19.00
sobota 1 grudnia 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 2 grudnia 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

GRUDZIEŃ II: WARSZTATY PIERNICZKOWE

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty pierniczki piernik pierniki jak upiec piernik book me a cookie
Najbardziej cynamonowe, najpiękniej pachnące warsztaty w całym roku. Robimy pierniki! Małe, duże, w kształtach świątecznych i nieświątecznych dla tych, którzy lubią działać niekonwencjonalnie pierniczki w kształcie samochodów, zabytków, zastawy stołowej, ludziki, kilkanaście kształtów gwiazdek i choinek oraz połowa zoo do wyboru. Nauczymy dzieci jak upiec pierniki z misternym wzorem, będziemy stemplować świąteczne ciastka i oczywiście udekorujemy – bo bez lukru się nie liczy.

TERMINY:
piątek 14 grudnia 2018, godziny 17.30 i 19.00
sobota 15 grudnia 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 16 grudnia 2018, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

STYCZEŃ: WARSZTATY KUCHNI HISZPAŃSKIEJ

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty kuchni hiszpańskiej kuchni iberyjskiej warsztaty hiszpańskie latynowskie tapas tortilla quesadilla book me a cookie

Tapas to hiszpańskie przystawki, których podaje się dużo za to w bardzo małych porcjach. Nie mylić z finger food! Założenie jest kompletnie inne, tapasy to aromatyczne, nie zawsze eskpresowe w przygotowaniu dania, będące mieszanką warzyw, ryb, mięsa, pieczywa i nabiału. Hiszpańska kuchnia to nie tylko gaspacho i salsa, to przede wszystkim quesadila i cudnownie pachnące, pieczone empanadas z bogactwem nadzień sera z ziołami, chorizzo i czerwonej fasoli, tuńczyka i oliwek. Kuchnia hiszpańska rozgrzewa i jednocześnie jest lekka. Zapraszamy na latynoskie warsztaty!

TERMINY:
piątek 11 stycznia 2019, godziny 17.30 i 19.00
sobota 12 stycznia 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 13 stycznia 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

LUTY: WARSZTATY NA TŁUSTY CZWARTEK

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty karnawałowe tłusty czwartek smażonych słodkości pączkowe faworki pączki oponki chrust churros jak zrobić jak smażyć book me a cookie
Tłusty czwartek to zwieńczenie karnawału, dlatego utarło się, że to wtedy je się pączki. Zgadza się, wtedy też, ale cały karnawał to czas smażonych słodkości, które, gdy dobrze przygotowane, nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu, a tylko zyskują dzięki niemu chrupiącą otoczkę. Jak je przygotować Wszystko pokażemy. W menu oponki klasyczne i jabłkowe w posypce z cukru cynamonowego. Na karnawałowym warsztacie usmażymy słodkie przekąski z różnych części świata będą twarogowe pączki, faworki oraz churros. Podamy do nich sosy waniliowe i czekoladowe, posypiemy delikatnym cukrem pudrem, zanurzymy w lemon curd.

TERMINY:
piątek 8 lutego 2019, godziny 17.30 i 19.00
sobota 9 lutego 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 10 lutego 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MARZEC I: DEKORACJE CUKIERNICZE

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty dekoratorskie dekoracje cukiernicze masa cukrowa masa plastyczna lukier plastyczny book me a cookie
Jak przygotować jadalne ozdoby na tort i czy da się ulepić trójwymiarowe kształty z masy cukrowej tak, aby nie porwały się jak papier Warsztaty z dekoracji cukierniczych będą jednymi z bardziej słodkich i wymagających skupienia zajęciami. Dzieci nauczą się zagniatać jadalną mase plastyczną w różnych kolorach, przygotowywać z niej różne formy, posługiwać się odpowiednio narzędziami cukierniczymi. Dowiedzą się, do czego w praktyce wykorzystuje się szablony, radełka i jak przygotować dekoracje z czekolady nie tylko w kształcie wiórków i płatków, ale też ludzików i zwierząt.

TERMINY:
piątek 1 marca 2019, godziny 17.30 i 19.00
sobota 2 marca 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 3 marca 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MARZEC II: WARSZTATY WIELKANOCNE – MAZURKI I BABKI

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty wielkanocne wielkanoc wypieki mazurki babki baby book me a cookie
Wielkanocne potrawy potrafią się bardzo różnić w zależności od regionu. Czasami na stole pojawia się makowiec, kiedy indziej kutia, w innym miejscu kutia jest tylko na Boże Narodzenie, za to obowiązkowo musi być sernik. U innej rodziny z kolei sernika nie ma, są małe drożdżowe bułeczki i to koniecznie święcone. Zrobiliśmy rozeznanie. Są dwa wypieki, które są wszędzie babki i mazurki. Pierwsze w różnych wersjach smakowych i z ogromnym bogactwem dodatków z bakaliami, w paski jako zebra, z kandyzowanymi owocami, a nawet z majonezem. Mazurki natomiast to wyższa szkoła kulinarnej dekoracji żeby dobrze wyważyć smaki słodki i kwaśny, i aby mazurek wyglądał pięknie, trzeba poświęcić sporo czasu na dekorację. Nauczymy. Pokażemy. Wyjdą nam piękne wielkanocne wypieki.

TERMINY:
piątek 15 marca 2019, godziny 17.30 i 19.00
sobota 16 marca 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 17 marca 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

KWIECIEŃ: WARSZTATY KUCHNI INDYJSKIEJ

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty indyjskie orientalne book me a cookie
W kuchni indyjskiej każda przyprawa coś poprawia odporność, koncentrację, rozgrzewa albo pomaga sie odprężyć. Sztuką jest zmieszanie przypraw nie tylko w odpowiednich proporcjach, ale też tak, aby danie było fuzją smaków z jednym dominującym aromatem i wieloma uzupełniającymi. Kardamon, kurkuma, czarnuszka, mleko kokosowe, kolendra, mieszanka garam masala – wszystko to będzie na warsztatowym stole. W menu indyjskie chlebki naan i papadam oraz curry o różnych stopniach przyprawienia lub masala (do wyboru) oraz pakora.

TERMINY:
piątek 12 kwietnia 2019, godziny 17.30 i 19.00
sobota 13 kwietnia 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 14 kwietnia 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

MAJ

  • NIE LUBIĘ, BO NIE. WARSZTATY OSWAJAJĄCE WARZYWA I OWOCE – DLA NIEJADKÓW
  • WARSZTATY WARZYWNO-OWOCOWE ZAAWANSOWANE – DLA WSZYSTKOJADKÓW

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty warzywne nowalijkowe dla niejadków book me a cookie
Niejadki wszystkich kuchni świata łączcie się. W rozkładzie jazdy na maj znajdą się nowalijki owoce, warzywa i zioła. Spróbujemy przekonać niejadkowe dzieci, że odpowiednio przygotowane produkty mogą im zasmakować bardziej niż by się tego spodziewały. Bo my też bylismy niejadkami. I rozumiemy, że pomidor na surowo może nie smakować, ale ze świeżym twarogiem na toście francuskim to już inna sprawa. Podobnie jest z ogórkami, pietruszką, selerem, wingoronami… Można długo recytować. Zamiast męczyć się z czymś, czego się nie lubi, warto popróbować w inny sposób. Potrawy przygotowane na warsztatach będą zawierać różne warzywa i owoce, czasem w nietypowych połączeniach warzywa na słodko, owoce przesmażone lub jako dodatek do słonych dań. Zapraszamy!

UWAGA! Jadki, czyli dzieci i nastolatki, które nie mają problemu z jedzeniem warzyw i owoców, zapraszamy do grup, w których odbędziemy warsztaty nowalijkowe kładące nacisk na nietypowe połączenia smaków z wykorzystaniem warzyw i owoców. Szczegóły dotyczące odpowiednich grup – udzielane telefonicznie/mailowo przy zapisach na trzy tygodnie przed warsztatami

TERMINY:
piątek 17 maja 2019, godziny 17.30 i 19.00
sobota 18 maja 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 19 maja 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

CZERWIEC: LETNIE DESERY I OWOCE, PRZETWORY DLA DZIECI

warsztaty kulinarne dla dzieci kraków warszawa warsztaty owocowe deserowe letnie book me a cookie

Warsztaty na zakończenie roku szkolnego i warsztatowego. Letnie zajęcia, na których nawet nielubiące owoców dzieci przekonają się, że owoce mogą być fantastyczne. Truskawy, morele, maliny, mnóstwo czerwcowych owoców i orzeźwiające lemoniady w kilku wersjach smakowych. Przygotujemy to, co lubimy w lecie jeść najbardziej lekkie naleśniki i placuszki z owocami, orzeźwiające desery ze świezymi produktami, słodkie gofry z czekoladą i konfiturami.

TERMINY:
piątek 31 maja 2019, godziny 17.30 i 19.00
sobota 1 czerwca 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
niedziela 2 czerwca 2019, godziny 9.30, 12, 14.30, 17
(prosimy wybrać jedną grupę – informacje o grupach wiekowych i odpowiadających im godzinach na końcu programu w „Rozkładzie grup”)

SZCZEGÓŁY

Ważne uwagi:

  • Zawsze przed zapisaniem dziecka lub się na warsztaty prosimy o kontakt – prowadzący doradzą najlepszą grupę wiekową
  • W przypadku sytuacji młodsze dziecko + starsze rodzeństwo, doradzamy wybierać starszą grupę – młodsze dziecko lepiej będzie czuło się i pracowało ze starszymi niż starsze z młodszymi
  • W przypadku rodzeństwa doradzamy zapisywać dzieci do jednej grupy
  • Prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe, np. w sobotę o godzinie 19, innym razem więcej grup odbywa się w niedzielę niż w sobotę
  • Grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób

MIEJSCE

Bistro Bal na Zabłociu, ul. Ślusarska 9. Przed kawiarnią parking dla klientów. Dojazd MPK: nalezy wysiąść przy Krakowskiej Szkole Wyższej, jadąc z centrum tuż za Mostem Kotlarskim, a jadąc z Bronowic tuż przed Mostem Kotlarskim. Zobacz na mapie.

ROZKŁAD GRUP:

  • w piątek dwie grupy: o godzinie 17.30 i 19 (w przypadku jednej mieszana wiekowo, w przypadku dwóch pierwsza grupa młodsza, druga starsza)
  • w sobotę grupy: o godzinie 9.30 grupa dla dzieci 3,5-5 lat, o  12 i 14.30 dzieci 5-7 lat, o 17.00 i 19.00 grupa dla dzieci starszych (7 lat+)
  • w niedzielę grupy: o godzinie 9.30 dzieci 5-7 lat, o 12.00 dzieci zaawansowane, chodzące na warsztaty regularnie, o 14.30 i 17 grupa młodzieżowa (10-14 lat). W przypadku dużej liczby chętnych młodszych dzieci, grupa młodzieżowa może zostać przesunięta na godzinę 17, o ile rodzice dzieci zapisanych na zajęcia wyrażą zgodę na zmianę godziny

ALERGIE POKARMOWE:

Prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych oraz problemów z jedzeniem wśród dzieci (np. dziecko ma problem z jedzeniem warzyw, owoców, boi się dotykać mokrych rzeczy, nie lubi mąki, itd.).

WARSZTATY URODZINOWE:

Organizujemy również warsztaty z okazji urodzin. Takie warsztaty są dłuższe, temat wybieramy wspólnie z rodzicami kierując się albo tematem w danym miesiącu, albo preferencjami dziecka. Warsztaty urodzinowe kosztują tyle samo, co regularne warsztaty. Minimalna liczba dzieci: 8 dzieci, maksymalna: zależnie od wieku od 10 do 15 osób. Organizujemy warsztaty urodzinowe – bez dodatkowych animacji. W sprawie tortu/poczęstunku/przekąsek i napojów swoich lub zamawianych w lokalu kontaktujemy Państwa z właścicielami lokalu po ustaleniu daty oraz tematu warsztatów.

WARSZTATY NA PREZENT I VOUCHERY:

Istnieje możliwość zakupu vouchera prezentowego na dowolną liczbę wejśc warsztatowych. Vouchery są imienne, minimalna liczba warsztatów to 1, maksymalna to 12. Typy dostępnych voucherów:

  • urodzinowy
  • komunijny
  • „ogólnoprezentowy”

KOSZT WARSZTATÓW I KARNETY:

  • Warsztaty dla dzieci pojedyncze: 50 pln od dziecka.
  • Warsztaty dla dzieci w karnecie: karnet na 3 zajęcia = 135 pln, karnet na semestr (6 zajęć) = 270 pln, karnet na cały rok (13 zajęć) = 580 pln
  • Karnet obowiązuje na 3, 6 lub 13 kolejnych zajęć, jest imienny dla jednego dziecka (jednej osoby
  • Warsztaty dla dziecka urodzinowe: 50 pln/dziecka
  • W cenie znajdują się wszystkie produkty i sprzęty potrzebne do przeprowadzenia warsztatów oraz fartuchy na czas warsztatów.

W ramach karnetu możliwa jest jedna nieobecność (przy karnecie rocznym – dwie) – powyżej jednej nieobecności karnet przepada za więcej niż tę jedną możliwą nieobecność. W przypadku, gdy dziecko będzie nieobecne drugi raz, aby nie tracić karnetowego wejścia, może przyjść „na zastępstwo” inne dziecko. Nie można wykorzystywać jednego karnetu np. na 3 wejścia dla 3 różnych dzieci na jednych zajęciach.

MINIMALNY WIEK

Dolna granica wieku to 3-3,5 roku. Dzieci młodsze tylko po indywidualnej wcześniejszej konsultacji.

CZAS TRWANIA

w zależności od tematyki oraz liczby i wieku uczestników: ok 1-1,5 godziny.

ZAPISY

Ilość miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy, dzieci wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględnione na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 10-18, po tych godzinach tylko smsowo; mailowo: gotowanie@dzieciakiwformie.pl

PROWADZĄCA

Joanna Mentel

Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych
Dziennikarka, psycholog, blogerka, cukierniczka. Od dekady prowadzi Book me a cookie – projekt, który z bloga przeistoczył się w markę: cukierniczą, literacką, eventową i warsztatową. Uczy gotować, prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia cukiernicze w Krakowie i Warszawie. Wydała książkę. Wykonuje kulinarne sesje fotograficzne. Stworzyła i prowadzi Dzieciaki w formie – drugi ważny projekt, w którym organizuje warsztaty kulinarne, artystyczne i psychologiczne dla dzieci i dorosłych. Czyta i recenzuje książki po polsku, angielsku i francusku. Współpracuje z kilkunastoma polskimi wydawnictwami w zakresie promocji książek, organizacji kampanii literackich oraz kulinarnych, realizacji filmów oraz kreatywnych akcji promocyjnych związanych z książkami i pieczeniem. Jednoosobowa chodząca burza mózgów. Niesamowicie radosna i energetyczna osoba. Z jednoczesną cierpliwością i uwagą wyostrzoną na detale.

ZASTRZEŻENIE

Pomysły i opisy są autorskie. Zabrania się ich kopiowania. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 2 tygodnie przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak brak sezonowych owoców, opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z rodzicami dzieci uczestniczących w kursie zmiany terminu/godziny.